Lawaaiprotest, protestmars en applaus voor zichzelf: personeel LUMC voert weer actie voor betere cao

LEIDEN - Personeel van het LUMC in Leiden voert dinsdag voor de tweede keer in een maand tijd actie voor een betere cao. Onderdeel van het protest is dat er een zondagsdienst wordt gedraaid op 55 afdelingen, waardoor eerder geplande afspraken niet doorgaan. Wel wordt er spoedzorg verleend. De cao voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen is verlopen, maar de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zitten muurvast.
De zondagsdienst begon om middernacht en duurt 24 uur. Patiënten merken het meeste van het protest tussen 9.00 uur en 17.00 uur, omdat tussen die tijden de meeste reguliere afspraken worden gepland. Het personeel heeft dinsdagmorgen eerst veel kabaal gemaakt tijdens een lawaaiprotest.
Actievoerders liepen aan het begin van de middag ook een protestmars rond het ziekenhuis. Rond 12.05 uur klapte het personeel twee minuten lang voor zichzelf: een knipoog naar de actie 'klappen voor de zorg' tijdens corona. 'Ik werk op de operatiekamer en het blijkt dat de werddruk steeds hoger wordt. Er wordt gevraagd extra diensten te draaien, we worden niet meer afgelost, de etenstijden worden steeds korter. Maar er staat niets tegenover', aldus een protesterende ziekenhuismedewerker.

Eerder ook actie

De werkgevers hebben alleen een overeenkomst afgesloten met verpleegkundigenbond NU91. De andere bonden vinden dat er veel te weinig loonsverhoging in de plannen staat en dat er te weinig wordt gedaan om de werkdruk te verminderen. Om hun eisen kracht bij te zetten voerden ze eerder, op 28 september, ook al actie door een zondagsdienst te draaien.
De acties blijven doorgaan, als de onderhandelingen niet op gang komen, zegt CNV-bestuurder Aaldert Mellema. Als dat niet gebeurt, kunnen de ziekenhuizen over ongeveer een maand nieuwe acties verwachten. 'En de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra moeten ook echt met iets komen en niet alleen maar herhalen wat eerder is gezegd', aldus Mellema.
Een van de vele protestborden die tijdens de demonstratie te zien zijn
Een van de vele protestborden die tijdens de demonstratie te zien zijn © Omroep West