Erfgoedvereniging: sloop oude ministerie van Sociale Zaken niet

Het voormalige ministerie van Sociale Zaken
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken © ANP
DEN HAAG - Het oude ministerie van Sociale Zaken in Den Haag mag niet worden gesloopt. Dat zegt nu ook Erfgoedvereniging Bond Heemschut. Eerder pleitten de architect van het pand, het Cuypersgenootschap en oud-wethouder Marnix Norder al voor behoud van het gebouw aan de Anna van Hannoverstraat.
De gemeente Den Haag wil het oude ministerie slopen om plaats te maken voor vier torens met woningen, kantoren, winkels en horeca. Maar volgens de erfgoedvereniging moet het pand bewaard blijven vanwege 'zijn bijzondere kwaliteit', schrijft mediapartner Den Haag FM.
'Met de sloop van dit iconische gebouw dreigt een waardevol bouwwerk, een schoolvoorbeeld van de architectuurstroming het Nederlands structuralisme, te verdwijnen', schrijft de erfgoedvereniging op de eigen website. 'Het proces van sloop en de bouw van nieuwbouw is onomkeerbaar en niet nodig omdat er goede opties zijn voor herbestemming. Herbestemming tot woningen is bijvoorbeeld mogelijk.'

'Geen ondoordachte besluiten nemen'

Bond Heemschut roept het stadsbestuur nu op om 'geen ondoordachte besluiten' te nemen. De vereniging wil een nieuw onderzoek naar een mogelijke herbestemming van het pand, 'al dan niet in combinatie met nieuwbouw'.
Het voormalige ministerie is in de jaren 80 ontworpen door architect Herman Hertzberger, die wordt gezien als een van de grondleggers van het structuralisme. Dat is een stroming waarbij geometrische patronen de inspiratiebron voor het ontwerp zijn. De inmiddels 89-jarige architect noemde de sloopplannen eerder 'waanzin'. 'Het is niet oud en het is niet slooprijp.'