Speciaal zwembad voor zwaar gehandicapte kinderen: 'Uniek en heel belangrijk'

RIJSWIJK - Na drie jaar keihard werken, is de droom van Maud Halkes uitgekomen: een eigen zwembad voor kinderen met een zware handicap. Die wordt geplaatst bij Stichting KDC AandachtsLab, een kinderdagcentrum in Rijswijk voor kinderen tot 18 jaar met ernstige meervoudige beperkingen. 'Toen we dit kinderdagcentrum startte, hadden we de droom om hier ooit een zwembad bij te bouwen. Dankzij fondsen en heel hard werken is het nu eindelijk gelukt', vertelt Maud trots.
De temperatuur in het zwembad is op z'n zachts gezegd tropisch te noemen: 34 graden. Het water zelf is 31 graden. Voor de zwemmers is dat perfect. 'In een regulier zwembad is het snel te koud voor deze kinderen', weet Maud.
Door een enorme deur komt een klein meisje op een bed binnen gereden. Het is de 5-jarige Zoë en ze kijkt verwonderd om zich heen. 'De kinderen op dit kinderdagcentrum kunnen allemaal niet lopen en zijn rolstoelgebonden. We hebben dan ook een speciale til-lift om de kinderen veilig het water in en uit de krijgen.'
Via een speciale tillift kunnen de kinderen veilig het water in en uit.
Via een speciale tillift kunnen de kinderen veilig het water in en uit. © Omroep West

'Deze kinderen zitten in mijn hart, ik doe alles voor ze'

Bewegingscoach Marinka Kornneef werkt vrijwillig vele uren per week met de kinderen in het water. 'Elke kind kan vanaf nu tweemaal per week hier komen zwemmen. Het is zo heerlijk dat we dit nu bij het kinderdagcentrum hebben. Het water is lekker warm, ze kunnen veilig in en uit het water en ze hebben enorm veel plezier. Waarom ik dit vrijwillig doe? Deze kinderen zitten in mijn hart, ik doe alles voor ze.'
De kleine Zoë draagt in dit warme water een wetsuit om op temperatuur te blijven. Ze kan niet praten, maar als ze in de armen van Marinka het water in gaat, slaakt ze een kreet van plezier. Marinka zwiert met haar door het zwembad en het kleine meisje heeft er overduidelijk veel plezier in.
In het water hebben deze kinderen veel meer bewegingsvrijheid.
In het water hebben deze kinderen veel meer bewegingsvrijheid. © Omroep west
'Doordat deze kinderen niet kunnen lopen, missen ze veel beweging', zegt Maud. 'Het zwemmen geeft hen meer bewegingsmogelijkheden, ook kunnen ze in het water beter hun evenwicht ontwikkelen en is het ook een vorm van pijnbestrijding. Het warme water is erg prettig voor hun spieren.'

'Uniek en heel belangrijk'

Na Zoë komen de 'hooligans', zoals Maud ze met een knipoog noemt. Bij deze groep van vier kinderen zit ook haar 14-jarige dochter Suus. Suus kan in een speciale zwemband zelfstandig in het water blijven drijven. 'In het water heb ik zoveel meer contact met deze kinderen. Veel meer dan op de kant', zegt Marinka.
'Zonder zo'n aangepast zwembad zwemmen deze kinderen nauwelijks. Het is voor ouders zoveel werk om deze zwaar gehandicapte kinderen in een zwembad te krijgen. Het vervoer, het aan- en uitkleden, de temperatuur, de drukte. Dat we nu een eigen zwembad hebben is uniek en heel bangrijk voor deze kinderen.' Het zwembad wordt donderdag officieel geopend.