TV West bestaat 25 jaar: een kwart eeuw vol hoogte- en dieptepunten

De redactie van TV West in 1996 op de Eisenhowerlaan in Den Haag
De redactie van TV West in 1996 op de Eisenhowerlaan in Den Haag © Omroep West
REGIO - De Bollenjongens, Tiswat, Bep 't medium, het kampioenschap van ADO en de sinterklaasintochten. Het is een greep uit 25 jaar televisiegeschiedenis van TV West. Dinsdag 2 november bestaat TV West precies 25 jaar.
Een kwart eeuw geleden zag de zender er nog heel anders uit met 'maar' vijf nieuwsuitzendingen. 'In het begin werkten we nog op een heel kleine redactie', herinnert Mirjam Wolfsbergen, redacteur vanaf het eerste uur, zich. 'En dan was het best bijzonder als je over straat liep en bij de mensen thuis TV West op de tv zag aanstaan. Je had soms dan echt de neiging om bij die mensen aan te bellen en te zeggen: Ik heb dat gemaakt.'
Op 2 november 1996 begint TV West als de tv-zender voor Zuid-Holland-Noord. TV West werd opgericht door Radio West en private partijen, zoals krantenuitgevers en de kabelmaatschappij Casema.
Zo begon TV West precies 25 jaar geleden
Later komen daar steeds meer nieuwsuitzendingen bij en maakt TV West ook live-uitzendingen als er groot nieuws is, zoals de hevige regenval in 1998 die zware wateroverlast in de regio veroorzaakt. En in 1999 wordt er een live-uitzending ingelast wanneer Koerden de Griekse ambtswoning in Den Haag bezetten.
'Bij het crisisteam in Den Haag stonden er toen twee zenders permanent aan: CNN en TV West. Dat is het voordeel van een regionale zender, je kan altijd direct live uitzenden, omdat je over je eigen kanaal beschikt', legt Wolfsbergen uit. 'Bij de landelijke televisie is er bij calamiteiten altijd overleg met een zendercoördinator en is er programmering waar rekening mee gehouden moet worden. Bij ons hoeft dat dus niet.'

Belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd

TV West bestaat al 25 jaar natuurlijk niet alleen uit nieuwsuitzendingen, ook de sport is een belangrijk onderdeel voor de zender. Al vanaf het begin doet TV West verslag van de sport in de regio. Toen nog met uitzendingen van een kwartiertje per weekend. 'Tegenwoordig zijn we uitgegroeid naar een uitzending van 40 minuten. En we zijn een zender geworden die ADO altijd op de voet volgt en de enige omroep die zoveel aandacht besteedt aan het amateurvoetbal', legt Herman Nanninga, TV West-sportjournalist sinds 1999, uit.
Een van de hoogtepunten van de sport op TV West komt vlak na de start in 1996. Door de komst van TV West wordt in Den Haag het televisiekanaal Sport 7 van de kabel gehaald. Dit betekent dat Hagenaars in november 1996 de belangrijke kwalificatiewedstijd van het Nederlands elftal tegen Wales voor het WK van 1998 niet kunnen kijken. Als stunt koopt TV West de rechten voor die wedstrijd. En zo zien de inwoners van Den Haag Nederland toch nog met 7-1 winnen.

Anouk, Kane en DI-RECT

Naast nieuws en sport, is cultuur ook altijd een belangrijke pijler van TV West. 'Met tientallen musea en theaters in de regio is er genoeg keuze voor de cultuurprogramma's op de zender', aldus Wolfsbergen.
Een van de bekendste en belangrijkste programma's daarin is Westpop. Dat programma begint als het onderdeel 'De band van de week' in de cultuuruitzendingen. Uiteindelijk groeit het tussen 1997 en 2003 uit tot een eigen programma waarin toen nog onbekende artiesten, zoals Anouk, Kane en DI-RECT, voor het eerst op TV te zien zijn.
25 jaar TV West: Jonge Anouk: 'Ik ben best nerveus'

Zijden draadje

Ondanks dat TV West nu 25 jaar is geworden, is het niet altijd zo vanzelfsprekend geweest dat Omroep West deze leeftijd zou halen. In het voorjaar van 1998 besluiten de aandeelhouders namelijk uit TV West te stappen. Daardoor hangt het voortbestaan van de zender aan een zijden draadje. 'We hebben toen heel wat afgehuild', vertelt Monique Straathof die al vanaf het eerste uur programmamaker is bij TV West.
Het personeel van TV West gaat niet bij de pakken neerzitten, maar besluit strijdend ten onder te gaan en actie te voeren. 'Kijkers kwamen naar de studio om hun steun te betuigen met bloemen, overal hingen spandoeken en bands kwamen optreden bij het redactiegebouw. Zelfs de politie liet de bands verder spelen toen ze langskwamen vanwege de meldingen van geluidsoverlast en zeiden: TV West moet blijven', somt Straathof op.

'Opgelucht en trots'

Uiteindelijk komt er een overbruggingskrediet waarmee TV West een maand langer kan blijven uitzenden. In die maand wordt er druk overlegd tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en de Rijksoverheid over het voortbestaan van de zender. Op 1 april 1998 komt het verlossende woord: TV West blijft bestaan en wordt een volledig publieke zender waarbij radio en TV samen verder gaan. 'We waren toen zo opgelucht', zegt Monique. 'En we waren trots, omdat we met z’n allen TV West hadden gered.'
De afgelopen 25 jaar TV West is een achtbaan vol historische nieuwsberichten, memorabele sportmomenten, stormachtige dieptepunten en culturele hoogtepunten geworden. 'Op naar de volgende 25 jaar!', aldus Wolfsbergen, Nanninga en Straathof. Daarnaast zijn Wolfsbergen en Straathof momenteel druk bezig met de archieven doorspitten voor de afleveringen van 25 jaar TV West. 'We hopen dat iedereen net zoveel plezier heeft met kijken als wij', voegen ze in koor toe.
Het 25-jarig bestaan van TV West vieren wij natuurlijk niet alleen, maar de hele maand november met de kijkers, luisteraars en lezers op tv, radio en online. In de hele maand november zie je op vrijdag vanaf 17.00 uur '25 jaar TV West' op TV West. Hierin blikken (oud-)presentatoren terug op de afgelopen 25 jaar vol televisiegeschiedenis. En jij kan prijzen winnen met jouw kennis over TV West. Direct na de tv-uitzending op 5 november kun je via onze website en app meedoen aan de quiz.