Lot buurthuis De Mussen nu in handen van de politiek: 'Laat ons niet vallen'

Buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag
Buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Met een extra jaarlijkse bijdrage van 150.000 euro en hulp bij het oversluiten van de hypotheek op het pand kan de gemeente Den Haag buurthuis de Mussen in de Schilderswijk redden. Het oudste zelfstandige buurthuis van Nederland doet een dringend beroep op de gemeenteraad om het op dit bedrag niet ten onder te laten gaan. 'Ons lot ligt nu in handen van de raad. Wij hopen echt dat die ons gaat steunen', aldus directeur Nicoline Grötzebauch.
De Haagse gemeenteraad praat woensdag over de toekomst van het buurthuis. Dat verkeert al enige tijd in financiële nood. Wethouder Martijn Balster (PvdA) heeft De Mussen daarom al een keer extra noodsteun verleend. Maar hij is niet bereid om de jaarlijkse subsidie van zeven ton structureel te verhogen. Hij vindt dat het buurthuis zelf maatregelen moet nemen om te besparen.
Twee weken geleden werd duidelijk dat de gemeente ondertussen wel serieus rekening houdt met het omvallen van het buurthuis. Daarom wordt op het stadhuis gewerkt aan een overnamescenario. Daarvoor is ook al met partijen gesproken die het welzijnswerk in dit deel van de Schilderswijk moeten overnemen.

Buurthuis heeft extra bezuinigd

Bestuur en directie van het buurthuis zeiden aanvankelijk dat er drie ton per jaar extra nodig was om te kunnen overleven. Maar door nog extra te bezuinigen zou dit bedrag zijn teruggebracht naar 150.000 euro, zegt directeur Grötzebauch. Daarnaast zou de wethouder moeten helpen bij het oversluiten van de hypotheek op het pand aan de Hoefkade. Die is in 2013 via de gemeente ondergebracht bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar omdat de rente op dit moment laag is, zou er nu tegen een gunstiger tarief een hypotheek kunnen worden afgesloten, zodat de lasten omlaag gaan.
Tijdens de vergadering woensdagavond over het lot van De Mussen worden - volgens de organisatie zelf 'duizenden' - handtekeningen aangeboden van mensen die willen dat het buurthuis overeind blijft.

Overname niet aan de orde

De directeur zegt de laatste tijd geen contact meer te hebben gehad met de gemeente. Zij en het bestuur hebben de gemeente wel schriftelijk laten weten dat overname door een andere organisatie niet aan de orde is. 'Juist in de Schilderswijk zijn de menselijke maat, de kleinschalige en persoonsgerichte aanpak en het vertrouwen van bewoners in buurtcentrum De Mussen cruciaal voor het bereiken van kwaliteitsvolle en integrale welzijnszorg. Schaalvergroting staat hier haaks op.'
De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag, heeft al laten weten het buurthuis te willen steunen. 'Het gaat toch niet gebeuren dat een PvdA-wethouder het op zijn geweten heeft dat een 95 jaar oud buurthuis, met wortels in de sociaaldemocratie, ten onder gaat?', stellen de raadsleden Richard de Mos en Frans Hoynck van Papendrecht.

Gemeente moet 'ulitieme poging doen'

De raadsleden van Hart voor Den Haag vinden dat Balster een 'ultieme poging' moet doen om met De Mussen tot overeenstemming te komen. Zeker nu De Mussen zelf gaat snijden in de begroting. De partij wijst erop dat wekelijks 2000 wijkbewoners gebruikmaken van het buurthuis. 'Het is hét huis van de Schilderswijk', constateren ze.
De hoop van Grötzebauch is nu gericht op de andere fracties. 'Ik hoop echt dat de raad ons niet laat vallen. Natuurlijk, het is veel geld. Maar ook weer niet in vergelijking met andere bedragen die er bij de gemeente omgaan.'