Zo zien intochten Sinterklaas eruit: QR-codes en geen handen schudden

Intocht van Sinterklaas in Rijswijk
Intocht van Sinterklaas in Rijswijk © ANP
REGIO - Sinterklaasintochten in de grote gemeenten in de regio gaan vooralsnog door, al dan niet met aanpassingen vanwege corona. In Den Haag gaat de organisatie uit van een besloten aankomst in de Scheveningse haven, waarbij maximaal 5.000 bezoekers welkom zijn. Deze bezoekers moeten daarnaast - net als bij een aantal andere intochten - een coronatoegangsbewijs laten zien.
Corona gooide vorig jaar roet in het eten. Door de maatregelen was een fysieke intocht van de Sint niet mogelijk. Dit jaar gaan de intochten op veel plekken vooralsnog wel door, al nemen organisaties wel extra maatregelen vanwege het coronavirus. Zo moeten bezoekers op sommige plekken een coronatoegangsbewijs laten zien, worden er geen handen geschud en gaan de pepernoten in plastic zakjes.
Hieronder een overzicht van de grote gemeenten.

Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn komt Sinterklaas op 13 november om 11.30 uur aan op het Rijnplein. Hoe de intocht er precies uitziet, is nog niet bekend. 'Aan de definitieve invulling wordt nog gewerkt en waar nodig wordt het programma nog aangepast afhankelijk van de dan geldende maatregelen', meldt de intochtcommissie.
In het centrum van Alphen zijn die dag muziek, een podiumshow, optreden en demonstraties van sport- en dansverenigingen. Voorzitter Stefan de Graaf van Stichting Vakantiespel die de intocht organiseert, heeft er in ieder geval zin in. 'Na een lange periode van onzekerheid, zijn we blij nu echt door te kunnen zetten met de laatste voorbereidingen voor de feestelijk verwelkoming van de goedheiligman.'

Delft

In Delft komen de Sint en zijn Pieten een weekje later aan, op 20 november. 'Dit kan nog veranderen als vanuit de overheid nieuwe maatregelen worden afgevaardigd', meldt voorzitter Herman Weyers van Stichting Sinterklaas Delft.
De intocht wordt volgens de organisatie beschouwd als 'doorstroomevenement', waardoor het niet nodig is om de coronacheckapp te laten zien. Wel worden bezoekers opgeroepen om op te letten op mogelijk besmettingsgevaar. Ook zijn de Pieten en Sinterklaas 'zeer terughoudend in het geven van handjes', aldus de organisatie. Daarnaast worden er speciale Strooigoedpieten ingezet, die alleen strooigoed uitdelen en niets anders vastpakken.
Een week later, op 27 november, lopen de Sint en zijn Pieten nog een keer door de Delftse binnenstad. 'Voor (groot)ouders met (klein)kinderen die het lastig vinden met zo veel mensen tegelijk aanwezig te zijn bij de intocht.' Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen mensen hen gedag zeggen of pepernoten krijgen.

Den Haag

In Den Haag werd lange tijd uitgegaan van een ouderwetse intocht, zoals vóór corona. Maar met de oplopende besmettingsaantallen richt de organisatie van de intocht zich nu op een alternatief scenario, onder voorbehoud van de persconferentie op 2 november. 'We zijn heel blij dat we naar een scenario kunnen werken voor een zo beknopt mogelijke intocht. Op deze manier hopen we iedereen toch nog een glimp van de goedheiligman te kunnen laten zien', zegt organisator Peter Boelhouwer.
Sinterklaas en zijn Pieten varen op 13 november om 11.30 uur dan ook 'gewoon' de Scheveningse haven binnen. Toch verloopt het feest dit jaar een beetje anders dan Hagenaren gewend zijn. 'Het wordt een besloten aankomst. Mensen kunnen zich inschrijven om naar de Eerste Haven te komen', zegt organisator Peter Boelhouwer. Bezoekers moeten dan wel een coronapaspoort kunnen laten zien. Waar er normaal zo'n 30.000 man op de aankomst in de haven afkomt, is er nu plek voor slechts 5.000 toeschouwers.
Tussen 12.00 en 12.30 uur vertrekt de goedheiligman naar het centrum van Den Haag. Ook deze rijtoer gaat iets anders verlopen dan andere jaren. 'Die wordt kleiner om een goede doorstroming te krijgen en de wachttijd zo kort mogelijk te houden. We willen iedereen oproepen de rijtijden goed in de gaten te houden', zegt Boelhouwer. Daarnaast vraagt de organisatie toeschouwers om thuis te blijven bij coronagerelateerde klachten en om voldoende afstand te houden.
Boelhouwer: 'We houden bij dit alles nog wel een slag om de arm en kijken wat de persconferentie dinsdag brengt. Zodra de opstelling van het RIVM duidelijk is, komen we medio volgende week met een bericht naar buiten met informatie hoe en waar mensen zich kunnen inschrijven voor de aankomst.'

Gouda

Los van wat kleine aanpassingen, gaat ook in Gouda de intocht 'ouderwets' door, hoopt voorzitter Jeroen van den Berg van stichting Sinterklaasintocht Gouda. 'Tenzij de landelijke regels toch nog veranderen.' De vergunning voor de intocht op 13 november is in ieder geval binnen. 'We zijn ervan uitgegaan dat het doorgaat, de pepernoten zijn allemaal besteld, zo'n 500, 600 kilo', lacht hij. Van den Berg is er erg blij mee. 'Sowieso voor de stad, want Gouda bestaat volgend jaar 750 jaar en de intocht is de start van dat feestjaar.'
Op 13 november komen de Sint en zijn Pieten de stad binnenvaren via de Turfsingel en Kattensingel. Om 10.15 uur meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat. Daarna gaat de intocht verder door de rest van de binnenstad. Rond 12.30 uur komt de stoet aan bij het oude stadhuis, waar de burgemeester de Sint verwelkomt.
Vanwege het coronavirus worden bezoekers opgeroepen om zich zo veel mogelijk te spreiden over de route. Ook tijdens de intocht wordt toeschouwers daarop gewezen. 'Kom dus niet ruim van tevoren, en vertrek weer als de stoet gepasseerd is.' Nog een klein verschil met eerdere optochten: de pepernoten zitten dit jaar verpakt in plastic. 'Voor de zekerheid', zegt Van den Berg.

Leiden

'Vooralsnog hopen we op een ouderwetse intocht', zegt ook voorzitter Jeffrey Glasbergen van Stichting Sinterklaas in Leiden. 'Mits de overheid geen roet in het eten gooit tijdens de volgende persconferentie op 2 november.' Wel zijn er een aantal kleine aanpassingen.
Sinterklaas komt zaterdag 13 november om 12.00 uur aan op de Beestenmarkt in Leiden. 'Normaal gesproken is daar een feest, maar nu gaat hij gelijk beginnen aan de optocht, zodat we een doorstroomlocatie zijn', zegt Glasbergen. Vanaf de Beestenmarkt gaat hij te paard verder naar de Garenmarkt. Daar is een spelletjesmiddag en meet & greet met de Sint.
Bij de Beestenmarkt hebben bezoekers geen coronatoegangsbewijs nodig, maar bij de Garenmarkt wel. Dat plein wordt afgezet met hekken. Wie de Sint ontmoet op de Garenmarkt mag hem geen hand geven. Glasbergen: 'Maar wel een boks of elleboog.'

Westland

In de gemeente Westland komt de Sint op verschillende plekken aan. In De Lier en Naaldwijk stapt hij op 13 november van de pakjesboot, meldt mediapartner WOS. Een week later arriveert hij ook in 's-Gravenzande.
In De Lier moeten bezoekers van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs laten zien. De aankomstlocatie bij de Bleijenburgbrug wordt met hekken afgezet. Dit is onder voorbehoud, want als begin november de coronabeperkingen worden losgelaten, is er geen afzetting.
In 's-Gravenzande gaat de intochtcommissie uit van een traditionele intocht, zonder QR-code. Bij strenge coronaregels komt er een aanpassing in het programma. Het Sinterklaashuis bij kinderopvang Okidoki in de Langestraat en de etalagespeurtocht gaan sowieso door.
In Naaldwijk komt Sinterklaas op 13 november met de boot aan bij sporthal De Pijl. De vergunning is binnen. Daarna volgt een rijtoer naar het Wilhelminaplein waar een tent voor kinderen is neergezet. Mogelijk krijgen de kernen de status 'doorstroomlocatie' en is er geen coronatoegangsbewijs nodig, maar dat blijkt op 2 november als er een coronapersconferentie komt.

Zoetermeer

In Zoetermeer is nog geen duidelijkheid over de Sinterklaasintocht. 'We zijn er nog over in gesprek', meldt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente hoopt deze week meer te kunnen vertellen.