Bezuidenhout maakt zich zorgen over hoge woontorens op plek voormalig ministerie

Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © ANP
DEN HAAG - Ruim 120 mensen uit Bezuidenhout en omgeving kwamen dinsdagavond naar het voormalig ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag om mee te praten over wat er straks met dat gebouw gaat gebeuren. De gemeente en de eigenaar willen het slopen om op die plek vier torens de bouwen: twee van 75 meter hoog, een van honderd en een van 125. Maar de bewoners vinden dat wel erg massaal, zo bleek.
De presentatie van de topambtenaar die verantwoordelijk is voor het enorme project net naast station Laan van NOI is een uur aan de gang als er toch echt flink gemor ontstaat in de zaal. 'Wanneer komen wij aan bod', roept iemand van achter uit de zaal. 'Mevrouw, als u mij ook laat praten', zegt de gespreksleider. 'Wij doen niet anders', klinkt het weer.
Het is de eerste grote inspraakavond in Den Haag sinds jaren waarbij mensen ook fysiek met elkaar in een zaal zitten. Voor de zekerheid meldt de gespreksleider het nog maar even: de ramen kunnen open en de luchtinstallatie is berekend op deze hoeveelheid mensen. Toch is het warm. De omwonenden van het voormalig ministerie van Sociale Zaken hebben nogal wat te verhapstukken met de gemeente. Zij mochten al eerder meepraten over het project, op initiatief van de ontwikkelaar, maar voelden zich toen totaal niet serieus genomen. Waarop wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) beloofde dat hij dan wel zelf een avond zou organiseren om te komen luisteren.

Vele duizenden woningen erbij

Maar dat kan pas als de ambtenaar eerst heeft laten zien wat hier allemaal gaat gebeuren. De groei van de stad vraagt dat komende jaren vele duizenden woningen worden gebouwd, vooral in de driehoek tussen de grotere stations. Daarom moet ook het voormalig ministerie tegen de vlakte om plek te maken voor vier torens met in totaal 1200 woningen, legt hij uit, terwijl achter hem op een scherm kaartjes met artist impressions op een scherm verschijnen.
Eerste ontwerp voor de woontorens op de plek van het ministerie van Sociale Zaken
Eerste ontwerp voor de woontorens op de plek van het ministerie van Sociale Zaken © Rijnboutt
Daarbij speelt ook mee dat de gemeente het plein voor het station aantrekkelijker wil maken. Laan van NOI trekt steeds meer reizigers, maar het is een onaangenaam plekje om te zijn, is nu het idee. 'De relatie tussen de buitenruimte en het gebouw is niet optimaal', heet zoiets.

Windhinder en parkeerproblemen

Maar de bewoners weten het nog zo net niet. Ze vrezen dat de torens zorgen voor windhinder en parkeerproblemen. Een aantal woningen in de omgeving zou vaker in de schaduw vallen. Anderen in de zaal wijzen op een verwacht gebrek aan voorzieningen als groen, een school, een arts, een fysiotherapeut.
Bovendien vinden ze die 125 meter van de hoogste toren wel erg fors. Het argument van de senior stedenbouwkundige van de gemeente dat zo'n 'hoogteaccent' het station 'markeert' en dat ook bij andere stations in Den Haag hoge gebouwen staan, valt niet in vruchtbare aarde. De woorden 'Google maps' vallen al snel. Wie heeft er nog een toren nodig om een station te vinden?

Waarom allemaal hier?

Maar er ruist ook de meer basale vraag door de zaal. Waarom moet dat allemaal hier gebeuren? Waarom duizenden woningen in die driehoek? Het Malieveld, oppert iemand, dáár is ook ruimte. 'We bouwen voor Amsterdammers die hier komen wonen', fluistert iemand anders.
Mulder: 'Ik begrijp al uw vragen. Die gaan over uw leefomgeving. U wilt fijn wonen.' Maar, zegt hij ook: het college van burgemeester en wethouders heeft in principe al voor dit plan gekozen. Alleen als er echt nieuwe argumenten tégen zijn, zou dat een andere afweging kunnen gaan maken.

Andere varianten

De bewonersavond is niet het enige dat Mulder aan de raad heeft beloofd. Hij gaat tijdens komende vergaderingen ook tekeningen laten zien van lagere torens. En een ruwe schets daarvan heeft de stedenbouwkundige nu al bij zich. Vier torens van 75 meter hoog op een rij. Saai, geen hoogteaccent. Geen markering. Maar wel een plaatje dat een licht positief geroezemoes in de zaal veroorzaakt.
Al zegt de wethouder er direct bij dat die tekening hem voor een dilemma stelt. Want minder hoge torens betekent ook minder woningen. 'Hoe leg ik dat uit aan de mensen die op een wachtlijst staan?', houdt hij de zaal voor.

Gemeenteraad moet kiezen

Daarom zal Mulder zelf niet voorstellen om de torens te beknotten, zegt hij na afloop van de bijeenkomst. Maar hij wijst er wel nadrukkelijk op dat de gemeenteraad uiteindelijk hierover een oordeel moet vellen. Waarschijnlijk gaat dat eind november gebeuren. Dan moet de raad dus een keuze maken tussen een hoogteaccent en vele extra woningen of de zorgen van Bezuidenhout.