Instellingen

Black Eyed Peas zet Ron Fresen op scherp voor journaal: 'Luisteren, focussen en dan is het go'

Ron Fresen bij de boekpresentatie
Ron Fresen bij de boekpresentatie © ANP/MMP
DEN HAAG - Geboren en getogen Hagenaar Ron Fresen stopt met zijn werk op het Binnenhof. De afgelopen acht jaar was hij de politiek duider in het Achtuurjournaal van de NOS, maar per 1 mei vertrekt Fresen. Een optelsom, waaronder het feit dat hij aan een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker leidt, heeft hem tot zijn besluit gebracht. Over zijn jaren op het Haagse Binnenhof schreef hij een boek 'Acht jaar Achtuur. Leven op het Binnenhof'. Dinsdagavond was zijn boekpresentatie in museum Beeld en Geluid in Den Haag en na afloop sprak Omroep West met hem.

Hoe is het om een boek te schrijven?

Het is heel hard werken en je krijgt te maken met heel veel tegenslagen. En je denkt heel vaak: 'dat wordt niets’. Of: ‘nou moet ik weer aan dat hoofdstuk beginnen en ik weet niet hoe ik verder moet’. Het ging mij niet makkelijk af dus, hoewel veel mensen zeggen dat ik erg makkelijk schrijf. Maar ik vond het een ingewikkelde exercitie.

Je zegt dat je in je boek verantwoording wilt afleggen voor het werk dat jij en je collega's doen. Waarom?

Het is absoluut bedoeld als verantwoording van ons werk, omdat ik vind dat als mensen ons het vertrouwen geven - en het vertrouwen in de NOS is nog altijd groot - dan hebben ze er het recht op om te weten hoe wij aan onze informatie komen. Daarover doen zoveel verhalen de ronde. Daarom wilde ik eens vanuit mijzelf en vanuit mijn eigen ervaring vertellen hoe wij aan onze verhalen komen.

Welke verhalen die je wilde ontkrachten doen volgens jou de ronde?

Bijvoorbeeld dat we een kliek zijn met de politiek. Dat we te dicht op de stoel van de macht zitten of zelfs naast de macht zitten.

Dat is niet zo?

Ik probeer in het boek aan te tonen dat we heel dicht op elkaar zitten. Dat moet ook, want anders hoor je nooit wat. Bovendien zijn er wederzijdse belangen die samen oplopen. Maar ik weet ook heel precies waar de grens loopt tussen een journalist en een politicus. Wij gaan over wat wij met informatie doen. Zij gaan erover of zij die informatie willen vertellen.
Maar is het niet zo dat die kaasstolp die je beschrijft er wel degelijk is? In een heel klein stukje Den Haag werken heel veel journalisten en politici dag en nacht samen.
In die zin is die kaasstolp er. Als je niet oppast kom je nooit uit die kaasstolp en gaat de rand beslaan. Ik pleit er voor om te zeggen: er is een duidelijk verschil tussen het ene stukje kaas en het andere stukje kaas. Die moet je niet tegen elkaar aanleggen, anders gaat het plakken. Ik weet precies hoe ik dat moet doen en ik weet precies hoe ik ervoor kan zorgen dat we ook buiten die kaasstolp komen. Dat doe ik door mij goed te informeren over wat er in het land aan de hand is en de problemen en verhalen uit het land naar de politiek te brengen.

Hoe weet je wat er in het land gebeurt als je dag en nacht in de kaasstolp blijft?

Daar hebben we als NOS een brede redactie voor. Daarnaast spelen sociale media daar een rol in en de verhalen en ervaring van onze binnenlandverslaggevers. Verder is het een kwestie van je ogen en oren openhouden zodat je kan zien wat er echt in de samenleving aan de hand is. Die verhalen proberen we te vertalen naar de politiek, in plaats van alleen maar verhalen vertellen vanuit het gesloten wereldje van de politiek. Dat is nu juist wat wij proberen niet te doen.
Ron Fresen bij zijn boekpresentatie
Ron Fresen bij zijn boekpresentatie © Omroep West

Hoe Haags is het Binnenhof eigenlijk? Is het echt van Den Haag?

Ik vind het Binnenhof wel echt van de stad Den Haag. Ik ben geboren Hagenaar en ik ben echt trots op het Binnenhof. De skyline is helemaal vernieuwd. Ik vind het mooi.

Binnenkort gaat het Binnenhof helemaal dicht vanwege de renovatie. Wat dat betreft ga je net op tijd weg.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het nieuwe tijdelijke Kamergebouw mijn draai nog niet echt kan vinden. Daar lijken de wandelgangen allemaal op elkaar. Daar is weinig sjeu.

Wat is je mooiste primeur?

Dat is dat wij over de dividendbelasting hebben kunnen berichten. Een onderwerp dat de politiek jarenlang in zijn greep heeft gehouden. Wij konden als eerste brengen dat de dividendbelasting afgeschaft zou worden, alleen maar omdat Shell en Unilever dat wilden. Dat heeft heel veel stof doen opwaaien en het heeft een zwengel gegeven aan het debat over de omgang met grote bedrijven in Nederland. Daar ben ik wel trots op.

Als jij in het Journaal moet duiden, hoe ga je naar dat Haagse dakterras?

Dan ga ik altijd met een gespannen gevoel naar dat dak, want het is elke keer een beproeving om binnen de tijd te vertellen wat je wilt vertellen. En dan zetten we muziek op: The Black Eyed Peas, I gotta feeling. Dat is zo'n lekker nummer.

Dat is vaste prik? Dus als wij jou op dat dak zien staan, dan is daar een hele disco aan vooraf gegaan?

Een hele disco wil ik niet zeggen maar dit nummer wel. Dat draaien wij altijd om vijf voor acht, gewoon op de telefoon en dan luisteren we daarnaar en focus ik mij op wat ik straks in de uitzending wil vertellen, dan ga ik staan en is het 'go'.

Wat ga je het meeste missen?

Dat laatste. Plus het gevoel dat je met elkaar aan een programma werkt, nieuws hebt en dat je het dan mag vertellen aan het land. Dat is een onbeschrijfelijk mooi gevoel.

Tot slot. Het is de laatste week heel erg veel over je gezondheid gegaan. Hoe heb je dat ervaren, hoe gaat het?

Het gaat heel erg goed. Ik kan niet verhullen dat die gezondheid een punt van zorg is, maar ik ben heel optimistisch en er zijn nog heel veel behandelingen mogelijk. Dus de verhalen dat ik zou stoppen omdat ik er binnenkort niet meer zou zijn kan ik weerspreken. Hoewel we natuurlijk geen van allen weten wanneer we wel gaan.
Ron Fresen (63) is een oude bekende van Omroep West. Hij was in 1987 een van de initiatiefnemers bij de oprichting van Radio West. Hij werkte hier tot 1995 en ging vervolgens werken op de parlementaire redactie van Veronica Nieuwsradio. Daarna keerde hij terug bij TV West en werd in 2000 hoofdredacteur van Omroep West. In 2004 vertrok hij naar het Haagse Binnenhof voor de NOS.