Instellingen

Avifauna sluit volière vogelpark vanwege ophokplicht: 'Toch weer jammer'

Ee geelvleugelara in Avifauna
Ee geelvleugelara in Avifauna © Vogelpark Avifauna
ALPHEN AAN DEN RIJN - In het Alphense vogelpark Avifauna is één voilère gesloten voor bezoekers nadat sinds dinsdagmiddag een landelijke ophokplicht geldt. 'Het is niet de eerste keer dat dit wordt ingesteld, dus we hebben er al ervaring mee. Maar het is toch weer jammer', zegt een woordvoerder van het vogelpark tegen mediapartner Studio Alphen.
Sinds dinsdagmiddag 12.00 uur geldt er een landelijke ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Minister Carola Schouten van Landbouw stelde de maatregel in om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, na de vondst van een zeer besmettelijke variant bij een pluimveebedrijf in Flevoland.
Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren afschermen, om te voorkomen dat ze in contact komen met zieke wilde vogels.

Naar binnenverblijf

'Sommige vogels die vrij rondlopen, zoals pauwen, gaan naar hun binnenverblijf', zegt de woordvoerder van Avifauna tegen Studio Alphen. 'Daarnaast gaat de Cuba-volière in het park dicht voor bezoekers, daar kun je niet meer doorheen wandelen.'
Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio's moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.