Man die omkwam bij tramdrama Den Haag was dronken

© Privé en John van der Tol
DEN HAAG - De man die vorige week in de Haagse wijk Ypenburg om het leven kwam nadat hij door een tram werd aangereden, was dronken. Hij had een alcoholpromillage van 3,6. Dat blijkt uit toxicologisch onderzoek, meldt het Openbaar Ministerie (OM) aan Omroep West. Ter vergelijking: je mag geen auto meer rijden als je meer dan 0,5 promille in je bloed hebt. Dat staat gelijk aan ongeveer twee glazen alcohol.
Met een alcoholpromillage tussen 3 en 4 heb je volgens de website alcoholinfo.nl tussen de vijftien en twintig glazen alcohol gedronken. Iemand is dan 'laveloos', meldt de website. De alcohol heeft in deze hoeveelheid een groot effect. 'Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.'
De 39-jarige Pawel Bernat kwam op de Rijswijkse Landingslaan in de Haagse wijk Ypenburg onder een tram van RandstadRail en overleed. Volgens het OM is hij bij de halte voor de tram geduwd door een 15-jarige jongen uit Den Haag. Deze jongen zit voorlopig vast.

'Voorwaardelijke opzet'

Het OM wijst erop dat hij verdacht wordt van 'voorwaardelijke opzet', wat wil zeggen dat het OM weliswaar denkt dat hij zich bewust was van de naderende tram, maar niet dat hij opzettelijk heeft geduwd met de intentie dat Pawel zou overlijden.
Naast de tiener werden nog twee jongens van 15 en 18 jaar uit Den Haag aangehouden. Zij zijn inmiddels vrijgelaten, omdat volgens het OM duidelijk is dat zij de man niet geduwd hebben. Wel worden zij mogelijk nog vervolgd omdat ze het Poolse slachtoffer achter hebben gelaten na het ongeluk en met de 15-jarige hoofdverdachte zijn gevlucht. Eerder stelde het OM dat Pawel de jongens voorafgaand aan de aanrijding meerdere keren zou hebben opgezocht.

Stille tocht

Vanuit de Poolse gemeenschap is geschokt gereageerd op de dood van de man. Zaterdag wordt een stille tocht voor hem gehouden, georganiseerd door de stichting Samen Onze Solidariteit.