Kinderen maken fototentoonstelling over Duindorp: 'Ik wil het vaker doen'

DEN HAAG - Een man in zijn zwembroek op het strand, een tatoeage met het logo van Scheveningen op een kuit en een hondje in het kozijn dat vol verlangen naar buiten kijkt. Dat is een greep uit de fototentoonstelling over Duindorp die is gemaakt door kinderen tussen de negen en twaalf jaar. Het project is bedacht door Ineke Veldhuizen. 'Met dit project wilde ik de kinderen meer in verbinding brengen met hun eigen wijk.'
Afgelopen zomervakantie zijn 21 kinderen uit de Haagse wijk Duindorp op stap gegaan met een echte fotograaf, professionele camera en de opdracht: 'Fotografeer jouw eigen wijk'. 'De kinderen zijn toen op zoek gegaan naar de mooie en minder mooie plekken van de wijk en hebben die op hun eigen manier gefotografeerd', vertelt Veldhuizen, bewoonster van Duindorp en initiatiefneemster van het fotoproject.
'Het belangrijkste doel van dit project is om de kinderen in verbinding te brengen met hun eigen wijk. En daarnaast wilden wij met dit project fotografievaardigheden bijbrengen, wat denk ik heel belangrijk is in deze digitale tijd', aldus de Duindorper.
Fototentoonstelling over Duindorp gemaakt door 21 kinderen

'Groetjes uit Duindorp'

Deze fotosessie resulteert in een fototentoonstelling in Muzee Scheveningen. Woensdag mochten de kinderen als eerste het resultaat bewonderen. 'Vandaag gaan de kinderen voor het eerst naar hun eigen tentoonstelling kijken', legt Veldhuizen uit. En deze fototentoonstelling is niet het enige resultaat van de fotoshoot. 'Ook zijn er van de foto's ansichtkaarten gemaakt met daarop ''Groetjes uit Duindorp''. En op de achterkant zit een QR-code waarmee je een kort interview met de fotograaf kan horen', voegt Veldhuizen toe.
Foto van Jack (10)
Foto van Jack (10) © Kijklab
Het project viel niet alleen in de smaak bij Veldhuizen, ook de kinderen waren enthousiast over het fotograferen in Duindorp. 'Ik vind mijn foto heel leuk geworden, omdat je er veel kleur in ziet', zegt Isa (10) blij. 'Ik heb mijn foto gemaakt in een speeltuin waar overal oranje vlaggetjes hingen. Ik ben daar op de grond gaan liggen en dacht: hier kan ik wel een leuke foto van maken', licht de jonge fotograaf toe.

Heel veel ideeën

Ook Razan (10) is enthousiast over de foto's die ze mocht maken in haar wijk. 'Ik had heel veel ideeën, maar uiteindelijk heb ik een man gefotografeerd die met zijn rug naar mij toe aan het strand zit. Het is heel normaal dat mensen met hun hoofd naar de camera kijken. Maar hier heb ik juist gevraagd of ik zijn rug mocht fotograferen, want dat vind ik origineel', zegt de 10-jarige fotograaf trots.
De foto van Razan
De foto van Razan © Kijklab
Veldhuizen kijkt tevreden terug op het fotoproject en de fototentoonstelling over Duindorp. 'Het was ontzettend leuk om met de kinderen de straat op te gaan. In het begin waren ze nog wel wat voorzichtig met zo'n grote camera. Maar later durfden ze steeds meer te doen en zag je ook dat ze echt gevoeliger werden voor wat er op beeld mooi is', vertelt de initiatiefneemster lachend. 'Ik vind dat de kinderen het geweldig hebben gedaan.'

'Verslaggevers van Duindorp'

Het succes van de fototentoonstelling smaakt ook naar meer bij Veldhuizen. 'We willen heel graag een vervolg geven aan dit project. Misschien willen de kinderen dan niet alleen leren fotograferen, maar ook leren schrijven en verslaggeven. Het worden dan een soort 'verslaggevers van Duindorp'.
Of de kinderen later ook fotograaf willen worden, daar zijn ze nog niet over uit. 'Ik vond het heel leuk om te doen en ik heb thuis ook twee camera's, dus ik wil het zeker vaker doen', lacht Isa. 'Mijn beroep er later van maken wil ik niet, maar ik wil later wel blijven fotograferen, voegt Razan toe.