Pieter Paans wordt nieuwe burgemeester Krimpenerwaard

Pieter Paans
Pieter Paans © Gemeente Krimpenerwaard
KRIMPENERWAARD - Pieter Paans (CDA) wordt de nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad woensdagavond bekendgemaakt. Hij volgt daarmee Roel Cazemier op, die begin volgend jaar na vijf jaar zijn ambtsketting af doet.
'Er gaat nu heel veel door me heen', zegt Paans die woensdagavond zelf in de raadszaal aanwezig was. 'Allereerst het gevoel van dankbaarheid, omdat ik word voorgedragen als uw burgemeester. Daarnaast ook vertrouwen. Met een hoofdletter 'V', want vertrouwen is kostbaar. Dat geeft een stuk verantwoordelijkheid en die voel ik ook op dit moment.'
'Met hart en ziel zal ik deze gemeente dienen', beloofde Paans die vooralsnog in Numansdorp woont. 'Ik doe dat niet alleen, maar samen met u', zei hij tegen de gemeenteraad. 'Dat doe ik ook samen met de ambtelijke organisatie en met de inwoners.' Paans noemde in zijn speech ook zijn overleden ouders. 'De opvoeding die ze mij hebben meegegeven en de waarden die ze mij hebben meegegeven zijn het kompas waar ik op vaar.'

Sinds 2014 wethouder

Paans is sinds 2014 werkzaam als wethouder, eerst in de gemeente Cromstrijen en vanaf 2018 in de gemeente Papendrecht. Voordat hij wethouder werd, werkte hij in het bedrijfsleven als accountmanager. Hij was wel al sinds 1997 politiek actief voor het CDA, onder andere als raadslid en fractievoorzitter. Daarnaast is hij op dit moment actief binnen de kerkelijke gemeente van Numansdorp.
Maar liefst 21 kandidaten deden een gooi naar het ambt als burgemeester. Veertien mannen en zeven vrouwen hadden zich gemeld bij commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. De nieuwe burgemeester treedt per 20 januari komend jaar in functie.

Burgemeester met pensioen

Dat is het moment dat burgemeester Roel Cazemier stopt. Hij kondigde eerder dit jaar aan zijn functie neer te leggen per januari 2022. De burgemeester koos hiervoor met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. De ambtstermijn van de 61-jarige burgemeester zou eigenlijk in april 2022 aflopen.