Ondergang van buurthuis De Mussen komt steeds dichterbij

Buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag
Buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - De ondergang van het bekende Haagse buurthuis De Mussen in de huidige vorm komt steeds dichterbij. Wethouder Martijn Balster is niet van plan extra geld te geven. Dat zou 'belonen van slecht gedrag' zijn, vindt hij. De gemeenteraad lijkt ook niet van plan hem daartoe te dwingen, bleek woensdagavond tijdens een vergadering in het stadhuis.
Aan het begin van de bijna vier uur die er over De Mussen werd gesproken, was er nog wel enige hoop bij de sympathisanten van wat wordt omgeschreven als het oudste zelfstandige buurthuis van ons land. Bijna 4000 steunbetuigingen werden aan de voorzitter van de commissievergadering aangereikt.
Daarnaast waren er hartverwarmende woorden van partners van De Mussen. Zoals van buurtbewoonster Samira El Kadi, die het omschreef als 'ons thuis'. 'Dit gaat over onze ontmoetingsplek.' Of van Femke Hameetman van het Mauritshuis, die beschreef hoe honderden kinderen kennismaken met kunst door gezamenlijke projecten. 'De Mussen is altijd een betrouwbare partner geweest en het heeft een enorme kennis is huis.' En van Jan Rijn Grool van de Prinses Ireneschool die het 'een onmisbare partner' noemde. 'We hebben dit buurthuis nodig om kinderen te begeleiden naar een mooie toekomst', zei hij.

Veel van waarde gaat verloren

Warme pleidooien voor het behoud, afgesloten door de directeur van De Mussen, Nicoline Grötzebauch: 'Als de problemen niet worden opgelost, zal veel van waarde verloren gaan.'
Steunbetuigingen en oproepen die bij veel oppositiepartijen in de raad nog wel het gewenste effect hadden. Van Hart voor Den Haag tot ChristenUnie/SGP, van SP tot NIDA: allemaal vroegen ze wethouder Balster (PvdA, welzijn) niet in zijn 'loopgraaf' te blijven zitten en het buurthuis de hand te reiken.

Gemeente moet bijspringen

De 150.000 euro die gemeente jaarlijks bovenop de huidige subsidie zou moeten geven om te kunnen overleven, werd door Frans Hoijnck van Papendrecht van Hart voor Den Haag zelfs 'peanuts' genoemd. Adeel Mahmood van NIDA: 'Tientallen miljoen gaan wel naar andere dingen als Amare, maar anderhalve ton voor De Mussen is teveel. Dit is niet zo maar een buurthuis, maar een huis van de wijk. De wethouder is gewoon een persoonlijke strijd aan het voeren, zo lijkt het.' Ook Fatima Faid van de Haagse Stadspartij kon daarin meegaan. 'Dit is een historische instituut met wortels in de Schilderswijk. Een gat van 150.000 euro is geen reden om de stekker eruit te trekken.'
Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP voegde daaraan toe dat het wel wrang zou zijn als uitgerekend een sociaaldemocraat het faillissement van dit instituut zou moeten ondertekenen. 'Al 95 jaar spil in een kwetsbare wijk. Een buurtcentrum dat geroemd wordt om de integrale manier van werken, waar niet verkokerd wordt gewerkt, maar hele gezinnen betrokken zijn, volledig ingebed in de wijk en in alle haarvaten.'

Coalitie houdt kaarten tegen de borst

Maar coalitiepartijen als Balsters eigen PvdA, maar ook D66 en GroenLinks hielden de kaarten veel meer tegen de borst. Van hen geen pleidooien om extra geld ter beschikking te stellen. Hooguit de constatering dat het overleg met het buurthuis beter had gekund of oproepen om het welzijnswerk niet de dupe te laten worden van de ontstane situatie.
De wethouder zelf hield in de kern hetzelfde betoog als wat hij steeds in brieven aan de raad ook duidelijk had gemaakt. De Mussen krijgt een vaststaand bedrag van de gemeente, in dit geval zeven ton. Daaraan valt niet te tornen. Ook al niet omdat een eventuele verhoging ten koste zou gaan van andere nog zelfstandige buurthuizen.

Als 3,5 ton noodsubsidie

Dat wil niet zeggen dat de gemeente helemaal niets doet. Begin dit jaar kreeg het buurthuis al 350.000 euro noodsubsidie om een directe ondergang af te wenden. Daaraan had de wethouder een aantal voorwaarden verbonden, benadrukte hij. Zo moest het buurthuis zelf met plannen komen voor structureel herstel, een betere organisatie en een beter toezicht. Aan die voorwaarden zijn niet voldaan.
Het enige dat De Mussen presenteerde was een reddingsplan waarbij de gemeentelijke bijdrage omhoog ging. En dat is niet-acceptabel, aldus Balster. 'Ik zie geen ruimte voor extra structurele middelen', in zijn eigen woorden. 'Dat is ook een verkeerd signaal naar buurthuizen die wel de tering naar de nering hebben gezet.'

Nu werken aan noodscenario

Daarom werkt de gemeente nu aan een noodscenario waarbij na een onverhoopt faillissement alle activiteiten van het buurthuis worden overgenomen door een andere organisatie. Dat betekent ook dat alle medewerkers mee gaan, dat het welzijnswerk 'kleinschalig' wordt georganiseerd en dat 'de identiteit blijft bewaard'.
De komende tijd worden nog vier rapporten die door deskundigen zijn opgesteld over de financiën en organisatie van het buurthuis openbaar gemaakt. Daarna moet blijken of de gemeenteraad daarin nog aanknopingspunten ziet om toch extra geld te geven. Maar anders nadert het moment dat 95 jaar na de oprichting door meester J. de Bruin ('Koning der Mussen') het doek valt voor het buurthuis.