Den Haag wil tientallen winkelpanden tot monument verklaren

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil dertig winkelpanden gaan aanwijzen als monument. Het gaat om winkels waarvan het gebouw, de stijl, de gevel of het interieur van historische waarde wordt gezien. 'Het is per locatie verschillend wat monumentale waarde is. Bij het ene pand gaat het er om dat er een oude slagerij was gevestigd, bij de andere is het meer het pand zelf: het bouwwerk en de stijl', legt wethouder Robert van Asten uit.
Vanaf 2010 liet de gemeente onderzoek doen naar de winkelarchitectuur in Den Haag. Daaruit bleek dat er veel bijzondere panden zijn met cultuurhistorische waarden die de gemeente 'wil beschermen voor toekomstige generaties'. De meeste van de winkelpanden staan in de binnenstad en in het Zeeheldenkwartier. De bouwjaren lopen uiteen van 1823 tot 1960 en de bouwstijlen daardoor ook.
Op de lijst staan bijvoorbeeld de enige overgebleven melksalon van De Landbouw. De melksalons zaten voorheen door heel Den Haag en Scheveningen verspreid. Maar ook een voormalige slagerij die bewaard is gebleven met een interieur uit 1897.
Oude winkelpanden maken kans op monumentale status in Den Haag

Niet zomaar verbouwen

De winkelpanden en -puien laten veelal de architectuurstijlen en bouwtechnieken van een bepaalde periode zien. Het toont de smaak van de tijd. Winkelpanden en -puien zijn daardoor kwetsbaar voor vervanging door nieuwe technieken en stijlen.
'Als een pand monumentale status heeft, betekent het dat de eigenaar van zo'n pand er niet meer alles mee kan doen. Die moet echt opletten dat hij die authentieke details bewaard', zegt Van Asten. 'Dat betekent dat je je gevelpui netjes houdt en niet de hele inventaris sloopt en vernieuwd. Dus in oude staat laten en goed verzorgen.'

'Eigenaren vaak ontzettend trots'

Het is niet zo dat er dan helemaal niks meer kan worden verbouwd. Als er een plan is voor het verbouwen van een monument, volgt een beoordeling. Dan wordt er gekeken naar de aard van de ingreep, waarom die nodig is en hoe die zich verhoudt tot de monumentale waarde.
Volgens de wethouder zijn pandeigenaren vaak juist blij met de monumentale status. 'Daar zij ze vaak ontzettend trots op. Ze zijn vaak niet voor niks in zo'n oud, monumentaal pand gaan zitten met hun winkel of woning en willen er dus goed voor zorgen', zegt Van Asten. 'Ook kan zo'n monumentale status juist helpen om sommige subsidies aan te boren. Daarnaast zitten in zo'n oud pand talloze verhalen en hoe leuk is het om dat ook via jouw pand naar buiten te kunnen brengen.'

Nog meer panden maken kans

Als het aan de gemeente ligt, blijft het niet bij de dertig (voormalig) winkelpanden. 'Na deze ronde gaan we kijken naar de scholen en naar het Indisch erfgoed in de stad. Daarnaast we zijn nog bezig met de post-65-periode: alle bouwwerken van na 1965, die we misschien in onze gedachten nog als heel jong beschouwen, maar eigenlijk ook al monumentaal kunnen zijn.'
Een aantal panden die de gemeente tot monument wil verklaren:
© Gemeente Den Haag
© Gemeente Den Haag
© Gemeente Den Haag
© Gemeente Den Haag
© Gemeente Den Haag