Instellingen

Hagenaar (23) cel in voor afpersing en diefstal na seksdate

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia
DEN HAAG - Een 23-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is hij schuldig aan afpersing en diefstal na een seksdate.
In oktober vorig jaar maakte de man met een andere man een afspraak om seks te hebben in het huis van het slachtoffer in Amersfoort. Van te voren hadden ze afgesproken dat het slachtoffer zou worden vastgebonden. Meteen nadat dat was gebeurd, legde de Hagenaar zijn arm om de nek van het slachtoffer en sloeg hem. Daarbij stroomde het bloed uit zijn oren en raakten tanden los, verklaarde het slachtoffer later.
Na de mishandeling eiste de Hagenaar de inlogcodes van de bank-app van het slachtoffer. Hij overgoot hem met benzine en dreigde hem in brand te steken als hij niet zo meewerken of niet stil zou zijn. Nadat hij de codes had gekregen, ging hij ervandoor met de telefoon van het slachtoffer, maar vergat zijn eigen toestel.

Belangrijk bewijsmateriaal

De Whatsapp-gesprekken op die telefoon waren belangrijk bewijsmateriaal. In een gesprek met een neef had hij het het over een date en dat hij de code niet wilde doorgeven. Ook verstuurde hij foto's van het slachtoffer.
De rechtbank heeft de Hagenaar ook veroordeeld voor een diefstal na een seksdate in Rotterdam. Hij bleef daar slapen en toen het slachtoffer de volgende dag naar zijn werk ging, heeft hij verschillende dure spullen meegenomen. Met de vier jaar cel volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie. Vooral het feit dat de man uit Amersfoort is overgoten met benzine en dat gedreigd werd hem in brand te steken, moet voor het slachtoffer bijzonder traumatisch zijn geweest, aldus de rechtbank.