Instellingen

Roemeen die honderden woningzoekenden oplicht blijft vastzitten

Woning te huur
Woning te huur © ANP
DEN HAAG - Een 33-jarige man uit Roemenië die via internet driehonderd woningzoekenden zou hebben opgelicht met nepadvertenties voor woonruimte, blijft langer vastzitten. Dat heeft de Haagse rechtbank donderdag bepaald. De man liet zijn slachtoffers 1000 tot 4500 euro betalen als aanbetaling of als borg, terwijl hij in werkelijkheid helemaal geen woningen verhuurde.
Het Openbaar Ministerie denkt dat de man in totaal zeven ton heeft verdiend aan de oplichtingspraktijken. In zijn contacten met slachtoffers gebruikte hij Nederlandse namen of deed hij zich voor als een Nederlands bedrijf. De slachtoffers komen onder meer uit de regio Den Haag.
In de zomer werd de verdachte opgepakt in Roemenië, tijdens een gezamenlijk actie van de Nederlandse en Roemeense politie. In zijn woning vond de politie twintigduizend euro aan contact geld. Ook werd een tweede Roemeen gearresteerd die ook woningzoekenden in Nederland oplichtte met nepadvertenties.

Samenwerking met andere criminelen

Het geld dat de Roemeen binnenkreeg van de opgelichte woningzoekenden verdween naar rekeningen in andere Europese landen. Het OM denkt dat hij met andere criminelen heeft samengewerkt. 'Meneer kan dit nooit allemaal in zijn eentje hebben gedaan', zei de officier van justitie donderdag tijdens de eerste zitting tegen de verdachte. De politie heeft zijn handlangers nog niet opgespoord.
De advocaat van de Roemeen vroeg donderdag om vrijlating uit voorarrest, maar dat verzoek werd afgewezen. De rechtbank is bang dat de man teruggaat naar zijn geboorteland en daar voor de Nederlandse justitie niet meer te traceren is . Ook vreest ze dat de Roemeen opnieuw woningzoekenden zal gaan oplichten als hij op vrije voeten komt. Binnen drie maanden is er een nieuwe zitting in deze zaak.