Alle inhaalzorg in ziekenhuizen in regio gestaakt vanwege toestroom coronapatiënten

Corona-afdeling van een ziekenhuis I Foto ter illustratie: ANP
Corona-afdeling van een ziekenhuis I Foto ter illustratie: ANP
DEN HAAG - Ziekenhuizen in de regio stoppen met het inhalen van operaties die door corona waren uitgesteld. Aanleiding is de toestroom van nieuwe coronapatiënten. Dat zegt de Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Regio West. Daarin zitten de zeven ziekenhuizen, maar ook de huisartsen en bijvoorbeeld de ambulancediensten en de GGD en GGZ.
Het gaat om zorg in het LUMC, Reinier de Graaf, HMC, Haga Ziekenhuis, LangeLand Ziekenhuis, Groene Hart en het Alrijne Ziekenhuis. Wordt een geplande behandeling in één van deze ziekenhuizen afgezegd, dan krijgen patiënten daarvan bericht. Of de reguliere zorg wel zoals gebruikelijk door kan gaan wordt nog bekeken.
'Het water staat ons aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten zien toenemen', zegt Martin Schalij, de voorzitter van ROAZ regio west. 'Als dit doorzet zien we binnen een week een verdubbeling van het aantal patiënten.'

Onduidelijkheid over extra bedden

Schalij kan niet zeggen hoeveel bedden er nu extra gereserveerd gaan worden voor mensen met corona. De consequentie is wel dat er minder normale zorg geleverd kan gaan worden in de ziekenhuizen, zegt het ROAZ. Dat komt omdat er meer personeel nodig is voor de coronapatiënten.
Poliklinische zorg in de ziekenhuizen betrokken bij het ROAZ kan wel doorgaan, ook voor acute gevallen is altijd ruimte.