Gouwenaars niet blij met speciale woningen voor overlastgevers: 'Locatie is niet geschikt'

GOUDA - Onbegrip en boosheid in Gouda vanwege plannen van het stadsbestuur voor de bouw van vijf tijdelijke woningen in natuurgebied Oostpolder. Deze woningen, die ook wel 'Gouwe Huse' worden genoemd, zijn bedoeld voor mensen die overlast veroorzaken op de plek waar ze nu wonen. Maar in het natuurgebied mag helemaal niet gebouwd worden. Maandagavond wordt de kwestie besproken in de Goudse gemeenteraad.
'Dit is het laatste stukje onverveend natuurgebied in de omgeving', zegt Wikke Heij, bewoonster van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg. 'De gemeenteraad heeft meerdere keren gezegd dat er verder niet gebouwd mag worden.' Toch is dit drassige paardenweitje precies het gebied waar het Gouds stadsbestuur vijf tijdelijke containerwoningen wil bouwen, voor mensen die elders overlast veroorzaken.
'De wethouder (Rogier Tetteroo van woonontwikkeling is samen met Corine Dijkstra van maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor het plan, red.) heeft zelf gezegd dat de locatie 'geen tien scoort'. Hij noemde het 'de minst slechte locatie', maar daarmee is het nog altijd een slechte locatie', zegt Heij.
Aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg wil de gemeente Gouda vijf Gouwe Huse en een aparte beheerdersruimte bouwen. Dit zijn eenvoudige woningen op een rustige plek voor mensen die niet in een woonwijk kunnen wonen. De eenpersoonshuisjes (25 tot 35 m2) krijgen een woon-/slaapkamer, een badkamer, een toilet en een keuken. Gouwe Huse is de Goudse variant van Skaeve Huse. Skaeve Huse is Deens en betekent letterlijk 'raar huis'. Het idee van Skaeve Huse is dat mensen die ernstige overlast veroorzaken in woonwijken op een rustige plek wonen met toezicht van beheerders. Zodat zij weinig tot geen overlast meer veroorzaken.
Bouwlocatie Gouwe Huse
Bouwlocatie Gouwe Huse © Omroep West

Geschiktheid locatie nergens aangetoond

De buurt vreest impact op de veiligheid en overlast voor de omwonenden. Vergelijkbare huizen in Alphen aan den Rijn en Rotterdam liggen respectievelijk 250 en 400 meter van andere bebouwing. 'Hier liggen binnen 100 meter vijftien woningen waar niet alleen gezinnen met jonge kinderen wonen, maar ook alleenwonende ouderen', aldus Heij.
Dat de omgeving 'prikkelarm' is, zoals een ander criterium luidt, bestrijdt de buurt. 'Wij hebben hierachter voetbalvereniging Donk liggen, de straat is de aanfietsroute voor de club. We hebben wandelaars, fietsers, paardrijders, motorcross, bedrijvigheid. Dat maakt óók dat wij zeggen: deze locatie is niet geschikt.'

Niet rendabel en niet tijdelijk

'Een ander belangrijk argument is de business case', vult Remco Schoonderwoerd aan. Als buurtbewoner spreekt hij ook namens de voetbalclub. 'Er wordt gegaan voor een vergunning van tien jaar, maar de kosten die gemoeid zijn met het realiseren van de locatie van Gouwe Huse vragen eigenlijk een veel langere tijd om die investering terug te kunnen verdienen.'
'Los van het feit dat de handhaving en de begeleiding van die mensen ook de nodige aandacht, tijd en kosten met zich mee zal brengen, vragen wij ons af of daar wel voldoende rekening mee is gehouden.'

Alternatieve locaties 'zoethoudertje'

Er is ook boosheid over het proces: het collegebesluit plofte een week voor de zomervakantie op de deurmat. De informatieavond van een week later, gaf de bewoners het idee dat ze geen enkele zeggenschap hebben. 'Het is het college er alles aan gelegen dit zo snel mogelijk erdoor te drukken.'
Na tussenkomst van de raad in september hebben de bewoners alternatieven mogen aangedragen, die allemaal zijn afgewezen. 'Ik heb zelf het gevoel dat het aandragen van de alternatieve locaties ons als zoethoudertje is voorgeschoteld', aldus Heij, die nu haar hoop vestigt op de raadsleden, van wie er veel zijn langs geweest.
D66-raadslid spreekt met buurtbewoners
D66-raadslid spreekt met buurtbewoners © Omroep West

Regionale opvang gewenst

'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', zegt Egbert-Jan Kuijlaars van D66. 'We vinden het proces niet goed, we vinden het geen goeie locatie, en we komen al meer dan tien miljoen euro per jaar tekort in het sociale domein.'
Hij wil de lusten en lasten in het zorgdomein beter verdelen over de regio: Gouda een asielzoekerscentrum voor de regio op de Goudse Poort en beperkte opvang voor de handvol overlastgevers in de regio in een gebied dat 'veel rustiger is en prikkelarmer dan het in Gouda ooit zou lukken'.

'Ze moeten ergens wonen'

Want dat er een probleem is, geven alle partijen toe. 'We denken alleen niet dat dit de oplossing is', zegt Kuijlaars. 'Zoek een permanente oplossing en verplaats niet het probleem van een omgeving waar veel mensen wonen naar een omgeving waar minder mensen wonen', zegt Schoonderwoerd.
En wat het Leger des Heils betreft komt er zo snel mogelijk huisvesting voor de mensen 'anders raakt de hulpverlening hen kwijt', zegt regiomanager Johanna van den Andel. Sommigen wonen nu begeleid in Domus/Eigen Haard en Huis in de Livingstonelaan. Met een eigen studio 'maar tussen 28 anderen, en dat is niet ideaal'.
Leger des Heils Livingstonelaan Gouda
Leger des Heils Livingstonelaan Gouda © Omroep West

'IJzeren vuist college'

'We worden nu uitgenodigd om over de kleur van de huisjes mee te denken, maar daar zijn we helemaal niet aan toe', zegt Schoonderwoerd. 'Wij hebben het gevoel dat het college met een ijzeren vuist dit erdoor wil drukken. Er is geen enkele beweging richting ons, de trein die dendert door en er is geen ruimte voor tegenspraak of participatie.' Hij maakt een vergelijking met andere dossiers waarin de burger slecht is gehoord, zoals de Turfmarktkerk en de Van Loon locatie.
Het proces kent alleen verliezers, want terwijl het Leger des Heils aandringt op een snel besluit, is de vaart er uit. De de gemeenteraad kan de ontwikkeling tegenhouden door de begrotingspost voor de huizen af te keuren en politieke moties van afkeuring of wantrouwen aan te nemen. Als het stadsbestuur dan nog doorgaat met het plan, overwegen de bewoners naar de rechter te stappen.

Gemeente wil nog niet reageren

'We willen wel reageren, maar niet op dit moment', zegt een woordvoerster van de gemeente. 'Het debat hoort in eerste instantie in de raad, voordat we gesprekken gaan voeren met de media.'
Recreatie- en natuurgebied De Oostpolder is 'compensatienatuur' voor de bouw van 3800 woningen in de polder Westergouwe, aan de andere kant van de N207. Het 'paardenweitje' en het naastgelegen stuk aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg (met een klompenpad) zijn gemeentegrond. Al in 2008 heeft de gemeenteraad beslist dat hier niet meer gebouwd mag worden en dat is onlangs herbevestigd. Naast de beoogde locatie ligt het babybomenbos van de Groenalliantie, waar begin november weer negen nieuwe bomen worden geplant. Wethouder Thierry van Vugt (D66) zit namens de gemeente in het dagelijks bestuur van de Groenalliantie. Hij is als enige van het college tégen het voorstel om tijdelijk vijf Gouwe Huse en een beheerdersruimte neer te zetten. Voor tijdelijke bewoning hoeft het bestemmingsplan niet aangepast en is geen toestemming nodig van de gemeenteraad.