Canadese premier Trudeau bezoekt Universiteit Leiden: 'Zo cool, ik wilde het toch even zien'

De Canadese premier Justin Trudeau en premier Mark Rutte bezoeken de Haagse campus van Universiteit Leiden
De Canadese premier Justin Trudeau en premier Mark Rutte bezoeken de Haagse campus van Universiteit Leiden © ANP
DEN HAAG - Hoog bezoek voor studenten van Universiteit Leiden. De Canadese premier Justin Trudeau ging vrijdagmiddag langs bij de Haagse campus van de universiteit. Hij werd daarbij vergezeld door premier Mark Rutte. 'Fantastisch, ik bewonder hem', zegt een van de studenten.
Studenten mochten de regeringsleiders allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld over wereldwijde dilemma's en de klimaatverandering.
Ook studenten Sanne Lifers en Niels Slootweg mogen bij de bijeenkomst zijn. 'Fantastisch', zegt Sanne voorafgaand aan het bezoek. Ze studeert Internationaal Recht en woonde voor haar studie een half jaar in Canada. 'Ik kijk er heel erg naar uit hem in het echt te mogen zien. Ik bewonder hem als politicus en als man, waar hij voor staat.'
Studenten Niels Slootweg en Sanne Lifers
Studenten Niels Slootweg en Sanne Lifers © Omroep West

'Grootste fan'

Wat Niels en Sanne de Canadese premier willen vragen als ze de kans krijgen? 'Daar heb ik helemaal nog niet over nagedacht', zegt Sanne. 'Als ik de kans krijg geef ik meteen alle aandacht aan Sanne, zij is de grootste fan hier', lacht Niels.
Langs de blauwe loper in het universiteitsgebouw staan Laura Leijs en haar studiegenoten. Helaas kunnen ze niet de zaal in. 'Maar ik vind het zo cool dat een groot wereldleider als Trudeau hier op bezoek komt. Dat wilde ik toch even zien.' Julian Ros, die Molecular Science & Technology studeert, zou wel een vraag hebben als hij naar binnen zou mogen: 'Waarom wordt er zo weinig samengewerkt als het gaat om het doneren van coronavaccins aan landen die ze niet hebben?'

Bezoek Trudeau aan Nederland

Niet alleen Leidse studenten waren bij het bezoek aanwezig, ook studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam en de Haagse Hogeschool waren welkom.
De Canadese premier is de hele dag in Nederland, eerder op de dag ging hij langs bij de Eerste en Tweede Kamer. Ook bracht hij samen met prinses Margriet een bezoek aan de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.