Leiderdorpse start charmeoffensief tegen dreigend tekort ijsmeesters: 'Mag niet verloren gaan'

Kinderen schaatsen op de ijsbaan
Kinderen schaatsen op de ijsbaan © ANP
LEIDERDORP - Overal in Nederland dreigt een tekort aan enthousiaste ijsmeesters. Daarvoor waarschuwt schaatsbond KNSB. Steeds minder mensen weten hoe je een natuurijsbaan maakt op een ondergelopen weiland of een skeelerbaan. Die kennis zit vooral bij oudere ijsmeesters.
Reden voor de schaatsbond om het vergrijzend bestand te verjongen en daarom startten ze vrijdag met een wervingscampagne om jonge ijsmeesters op te leiden. Pauline van der Zant uit Leiderdorp is het gezicht van dit charmeoffensief.
Ze is jong en vrouw en mag zich ijsmeester noemen: 'Bij onze ijsclub in Leiderdorp realiseren ze zich dat jong bloed belangrijk is. In een cursus van de KNSB en van de "oude rotten" heb ik geleerd hoe het moet, zo'n ijsbaan aanleggen. Die kennis mag niet verloren gaan', zegt ze tegen de NOS.
De Leiderdorpse Pauline legt uit wat je moet kunnen als ijsmeester:
Wat moet je kunnen als ijsmeester? Pauline van der Zant legt het uit

Vrijwilligersbaan

Ze weet dat de vrijwilligersbaan hard werken is, zeker wanneer je het combineert met een betaalde baan in het onderwijs, zoals zij dat doet. 'Ja, ijsmeester is geen 9-tot-5-baan. Maar als je van schaatsen houdt, dan is het prachtig om te kunnen zeggen: we gaan open!'