Miljoenen euro's extra nodig voor vernieuwing Kijkduin

Artist impression Nieuw Kijkduin | FRED developpers
Artist impression Nieuw Kijkduin | FRED developpers
DEN HAAG - De aanleg van de entree van de parkeergarages en een ondergrondse fietsenstalling in Kijkduin valt door tegenvallers een stuk duurder uit en is veel later klaar. Ook kost de inrichting van de openbare ruimte in Kijkduin meer dan verwacht. In totaal gaat het om een bedrag van 3,8 miljoen euro die de gemeente extra kwijt is aan de omvangrijke vernieuwing van de Haagse badplaats.
Kijkduin ondergaat een totale make-over. De boulevard en het oude winkelcentrum zijn gesloopt en er zijn nieuwe winkels, woningen, horecagelegenheden en een ondergrondse parkeergarage bij gekomen. Verder wordt het Atlantic hotel vernieuwd en komt ook daar een parkeergarage.
De entree naar beide garages en de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling is een verantwoordelijkheid van de gemeente en zou eind 2019 al opgeleverd moeten zijn. Maar de bouw levert al lang problemen op. Zo waren er tegenvallers met de vergunningverlening en kon de gemeente het niet eens worden met de ontwikkelaar BoHa die werkt aan de vernieuwing van het Atlantic hotel. De entree ligt namelijk deels op de grond van BoHa.

Aangepast ontwerp

Deze problemen zijn nu opgelost, schrijft wethouder Anne Mulder (VVD) in een brief aan de gemeenteraad. Daarin staat dat de gemeente het ontwerp van de EeF (Entree en fietsenstalling), heeft aangepast waardoor de entree en ondergrondse fietsenstalling een paar meter zijn opgeschoven zodat ze volledig op gemeentegrond liggen.
Groot verschil is wel dat de gemeente in het nieuwe ontwerp geen aftakking van de entree aanlegt naar de parkeergarage aan het Atlantic hotel. 'Wel zorgen we ervoor dat het mogelijk is dat er wanneer het Atlantic hotel dat alsnog wenst alsnog een aantakking mogelijk is', schrijft Mulder. 'Het is dan aan BoHa zelf om deze aantakking op hun eigen grond aan te leggen.'

Extra geld

Gevolg van de aanpassingen is dat de kosten met 2,2 miljoen euro zijn opgelopen. 'Onder andere vanwege de kosten voor de aanpassing van het ontwerp, de vertraging en de tijdelijke inrichting en (verkeers)maatregelen voor de tijdelijke situatie is het beschikbare budget van 8,7 miljoen euro onvoldoende voor het realiseren van de EeF 2.0', schrijft Mulder. Hij vraagt de gemeenteraad daarom om extra geld.
Mulder heeft ook meer geld nodig voor de inrichting van de buitenruimte. Door de vertraging van de EeF zijn de kosten namelijk met 1,6 miljoen euro hoger geworden. 'De inrichting van de openbare ruimte is hiervan afhankelijk en kan daarom niet hierop vooruitlopen', aldus de wethouder. 'In de tussentijd is er daarom gekozen voor een tijdelijke inrichting.' Bovendien is het project uitgebreid door de vervanging van de speelboot, de herinrichting van het Balkon aan Zee en het fietspad op de route van Zee tot Zweth.

Vertraging

De planning is om in september 2022 te beginnen met de aanleg van de entree en de ondergrondse fietsenstalling, met een oplevering in december 2023. De openbare ruimte moet klaar zijn voor het strandseizoen van 2024.