Opvanglocatie voor 175 statushouders in Oegstgeest opent maandag

Archief
Archief © Inge van MIll/ANP
OEGSTGEEST - In Oegstgeest opent maandag een noodopvang voor 175 statushouders, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De aanvraag voor de opvang werd al eerder dit jaar gedaan en zorgde toen voor flink wat ophef. Het is volgens het COA een flexibele locatie. Behalve statushouders komen er ook zogeheten spoedzoekers uit de gemeente te wonen.
Het gaat om maximaal 175 statushouders en nog maximaal 80 mensen uit de gemeente die op korte termijn en met spoed woonruimte nodig hebben, zoals arbeidsmigranten, gescheiden personen en ex-GGZ-cliënten. Ze worden in het Hoefijzergebouw en de naastgelegen panden geplaatst. In het centrum kunnen gedurende vier jaar, met optie voor nog een jaar, de statushouders worden opgevangen.
Vrijdagmiddag was er een inloopmiddag voor omwonenden. 'Er zijn vast inwoners die graag willen zien hoe het is geworden en hoe het er nu uitziet', zegt de gemeente. 'Er komen nu al vragen bij de gemeente binnen van inwoners die spullen willen doneren of vrijwilligerswerk willen doen.'

Veel ophef om looproutes

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft ingestemd met de tijdelijke huisvesting van statushouders en spoedzoekers in de leegstaande gebouwen aan de Rhijngeesterstraatweg. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Het plan deed al snel veel stof opwaaien, onder meer bij de lokale VVD-fractie die de beschikbare ruimte liever alleen voor spoedzoekers zou gebruiken.
Het Hoefijzergebouw in Oegstgeest
Het Hoefijzergebouw in Oegstgeest © Nadorp Makelaars
De grootste ophef kwam door een uitspraak van het CDA. Fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk wilde ook tegenstanders in de naastgelegen chique wijk tegemoet komen en vroeg in een motie om 'verkeersbewegingen van statushouders en spoedzoekers door de wijk zoveel mogelijk te voorkomen'. Die oproep schoot uiteindelijk in het verkeerde keelgat bij velen.

'Echt niet te geloven'

Grote verontwaardiging barstte los. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers noemde het 'echt niet te geloven'. Vele anderen spraken schande over de oproep en uiteindelijk werden door Sylvana Simons van BIJ1 Kamervragen ingediend: hoe kan het zo zijn dat statushouders uit een bepaald gebied worden geweerd? Volgens CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk was het verhaal uit z'n verband gerukt.
'We proberen juist naar eer en geweten mensen die in nood zijn een dak boven het hoofd te geven. Daarvoor is wel een draagvlak nodig en dus willen we tegelijkertijd de zorgen van de omwonenden uit het Wilhelminapark serieus nemen.'

Dringend nodig

Die storm is uiteindelijk gaan liggen, waarna de gemeenteraad akkoord ging met de opvanglocatie. Tot blijdschap van het COA. 'Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig', weet het COA.
Om te voorkomen dat mensen in tenten moeten worden opgevangen, is aan burgemeesters gevraagd tijdelijke opvangplekken te maken. De locatie in Oegstgeest stond voor die oproep al op de planning.