Tiener moet cel in voor WhatsAppfraude: 'Op straat heb ik verkeerde jongens leren kennen'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
NOOTDORP - De 19-jarige D. D. uit Nootdorp is veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, vanwege betrokkenheid bij internetoplichting, WhatsAppfraude en gesjoemel met coronasubsidies. Hij speelde een actieve rol in een criminele jongerengroep die in totaal 700.000 euro buitmaakte.
Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt D. D. ervan dat hij katvangers ronselde die hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden voor internetoplichting. Op de rekeningen van de katvangers werden duizenden euro's gestort van opgelichte klanten van verschillende banken. Die klanten waren gebeld door nepmedewerkers van de bank met de mededeling dat ze hun tegoed moesten overboeken naar een ander nummer.
Dat waren dan de rekeningnummers van de katvangers die D. D. had geregeld. Hij had hen via Snapchat, onder de schuilnaam Harold, een bericht gestuurd dat ze snel geld konden verdienen. Hij haalde hun pas op, waarna het overgeboekte geld van de opgelichte bankklanten van de rekening van de katvangers werd gehaald.

WhatsAppfraude

De Nootdorper zou zich met zijn criminele vrienden ook schuldig hebben gemaakt aan WhatsAppfraude. De oplichters deden zich voor als familielid van slachtoffers en vroegen hen om even een openstaande rekening te betalen. Ook probeerden ze coronasubsidies voor bedrijven aan te vragen, waar ze helemaal geen recht op hadden.
De criminele groep haalde per dag 10.000 euro binnen met de oplichtingspraktijken. 'Het merendeel verdween naar de grote jongens', verklaarde D. D. twee weken geleden bij de rechtbank. Hij zou zelf 1000 tot 2000 euro van de dagopbrengst gehouden hebben. Hij wist dat hij fout bezig was, maar kon niet zomaar stoppen.

'Misbruik van slechte financiële situatie katvangers'

De rechtbank neemt hem vooral het ronselen van de katvangers kwalijk. Hij maakte misbruik van hun slechte financiële situatie, zei de rechtbank. Hun bankrekeningen werden door de fraude geblokkeerd, waardoor ze geen geld meer hadden om hun kinderen te voeden. Als ze dan D. D. in paniek opbelden, gaf hij niet thuis.
Door zijn leven op straat had D. D. zich weten te ontwikkelen tot een voetbaltalent. 'Maar op straat heb ik ook verkeerde jongens leren kennen', zei hij tijdens de zitting twee weken geleden. Het OM eiste toen achttien maanden cel tegen hem, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Andere verdachten uit de jongerengroep moeten nog voor de rechter verschijnen.