OM wil messenzwaaier Mall of the Netherlands terug de cel in: 'Belachelijk gedrag'

Veel politie bij de winkel in de Mall Of The Netherlands
Veel politie bij de winkel in de Mall Of The Netherlands © Regio15
LEIDSCHENDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de man die op 12 mei in de Mall of the Netherlands in Leidschendam met een mes stond te zwaaien terug gaat naar zijn cel. Een arrestatieteam, compleet met honden en onderhandelaar, rukte op die dag uit om de man tot bedaren te brengen. Hij werd daarna, na 43 dagen voorarrest, weer vrijgelaten.
De officier van justitie vindt dat de man niet lang genoeg gezeten heeft voor de onrust die hij heeft veroorzaakt. 'Het was belachelijk gedrag van mijnheer', zei de aanklager vrijdag bij de rechtbank. 'We kennen zaken in winkelcentra waarbij het slechter is afgelopen.' De officier verwees onder meer naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn in winkelcentrum Ridderhof in 2011.
De 38-jarige Raymon S. bezocht op 12 mei eerst zijn moeder en maakte op haar een verwarde indruk. Hij zou daar gezegd hebben dat hij iemand ging vermoorden en daarna zelfmoord zou plegen. Vervolgens stapte hij bij zijn moeder op de tram. Ze sloeg alarm, waarna de politie en boa's naar S. op zoek gingen.

In paniek

Bij winkelcentrum Mall of the Netherlands zag hij dat hij achtervolgd werd door agenten en raakte naar eigen zeggen in paniek. 'Ik voelde me ingesloten en vluchtte een winkel in.' Hij begon met een mes te zwaaien naar omstanders. Daaronder bevond zich toevallig ook een agent, die in zijn vrije tijd aan het winkelen was. De politieagent praatte op hem in, terwijl S. stekende bewegingen maakte.
De officier van justitie noemde dit vrijdag op de zitting heldhaftig gedrag van de agent. Tegen de verdachte eiste de aanklager negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Volgens het OM heeft S. zich ook nog schuldig gemaakt aan diefstal of heling van een gestolen Audi. Het voertuig werd aangetroffen in een garagebox die de verdachte in Zoetermeer had gehuurd. S. vertelde dat hij dat voor een vriend had gedaan. Hij wist niet wat die vriend allemaal in de box uitspookte.
De uitspraak is over twee weken.