Rick (33) mishandelde zijn ex en nu ook zijn nieuwe vriendin

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter © Theresa Hartgers
ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor de rechtszaak van de 33-jarige Rick zijn speciaal agenten opgeroepen, omdat ook zijn ex-vriendin, die aangifte tegen hem heeft gedaan, bij de zaak wil zijn. Rick zelf is alleen toch niet komen opdagen. De agenten druipen af en alleen zijn ex en haar advocate nemen plaats in de rechtszaal.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de politierechter.
Ook al is hij er zelf niet, de zaak wordt toch behandeld. De dertiger wordt verweten dat hij zijn ex dit jaar heeft bedreigd door te zeggen dat ze eraan zou gaan en hij staat terecht voor belediging omdat hij haar een 'kankerhoer' en 'kankerwijf' zou hebben genoemd. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden in Alphen aan den Rijn.
Kimberley neemt voorzichtig plaats met haar advocate. 'Zo te merken komt de verdachte niet', zegt de rechter. 'Ik had eigenlijk niet anders verwacht', zegt de jonge vrouw zachtjes. Ze lijkt enigszins opgelucht, maar ook teleurgesteld. Ze wil gebruikmaken van haar spreekrecht en haar ex aanspreken. Ze heeft van te voren een brief geschreven, vertelt haar advocate aan de rechter.

'Ik vind het toch te spannend'

Alleen durft ze die nu niet zelf voor te lezen. 'Ik vind het toch te spannend', zegt de jonge vrouw. 'U hoeft niet zenuwachtig te zijn', probeert de rechter nog, maar Kimberley heeft liever dat haar advocate het doet. Rick en Kimberley blijken samen een zoontje te hebben.
'Het gaat nu om het feit bedreiging en ik realiseer me dat stalking niet ten laste is gelegd. Maar de stukken die we hebben en de manier hoe alles is gegaan, schetsen een groter geheel', zegt Kimberleys advocate alvast, waarna ze de brief voor zich neemt en deze voorleest.

Als een bezetene tekeer

'De afgelopen jaren heb ik dit moment proberen te voorkomen. Ik was bang dat er ellende van zou komen. Maar ik heb nu de kracht. Je bent zo vaak tekeer tegen me gegaan. Je hebt me klappen gegeven als je dronken was, ook toen ik zwanger was. Je ging als een bezetene tekeer. Je zei dat ik ziek in mijn kop was, ik werd doodsbang van jouw onvoorspelbaarheid. Keer op keer probeerde ik hulp te zoeken, een interventie heb ik uit eigen zak betaald.'
Als haar advocate haar eigen woorden voorleest breekt Kimberley. Een luid gesnik is hoorbaar. Haar advocate wrijft over haar schouder en gaat verder: 'Uiteindelijk is het gelukt om in 2018 een huis te krijgen, zodat ik zonder jou verder kon. Het enige wat ik heb gedaan was overleven. Ik had last van dissociatie, angst en slapeloosheid.'

De diagnose PTSS

Ze kreeg hulp en de diagnose PTSS door alles wat er was gebeurd, aldus haar advocate. Eind vorig jaar ging het alleen weer bergafwaarts. Haar ex zou schelden, dreigen en langskomen. Kimberley had de volledige voogdij aangevraagd en een contact- en straatverbod. 'Je zei telkens dat ik alles zelf veroorzaak, dat ik de trigger voor jou ben', leest de advocate verder.
Maar het gedrag van Rick komt niet alleen voor bij Kimberley. Ook zijn nieuwe vriendin heeft aangifte tegen hem gedaan, van huiselijk geweld, zo blijkt volgens de rechter. Die zaak komt in december voor. 'Daardoor weet ik nu dat het echt niet aan mij ligt', aldus Kimberley in haar brief. Door alle stress heeft ze haar opleiding moeten neerleggen. Ze wil weer opnieuw beginnen, maar heeft nog steeds last van spanningen.

Zo'n 5.000 euro schadevergoeding

In totaal eist het slachtoffer zo'n 5.000 euro schadevergoeding voor materiële en immateriële schade, waaronder de impact van de gebeurtenissen, medicatie, het plaatsen van camera's en bijvoorbeeld haar studiekosten.
Volgens de officier van justitie heeft Rick zich wel gehouden aan zijn meldplicht bij de reclassering. 'Hij was open in het contact en gaf aan dat hij zich aan de verboden gaat houden. Ook wordt er bemiddeling opgestart', aldus de officier van justitie. Kimberley draait zich direct om naar haar advocate. 'Dat zou al jaren geleden gebeurd moeten zijn hoor.' Ze schudt haar hoofd en lijkt niet te geloven dat er daadwerkelijk iets gaat veranderen. Opnieuw is er luid gesnik hoorbaar als de tranen over haar wangen glijden.

Zorgelijk gedrag

De officier van justitie vindt het zorgelijk dat er ook huiselijk geweld plaatsvindt bij de nieuwe partner. Ze eist een taakstraf van 30 uur, maar vindt het bedrag van de schadevergoeding te hoog: oftewel niet goed verklaarbaar. Uiteindelijk neemt de rechter een korte pauze, waarna de deur weer opengaat. 'Ik wil opmerken dat duidelijk is dat het gedrag van verdachte veel teweeg heeft gebracht. Ik zie de emotie bij u', aldus de rechter. Toch wordt er alleen een schadevergoeding van zo’n 190 euro vastgesteld. En wordt Rick veroordeeld tot 30 uur taakstraf.
Hij wordt in december weer opgeroepen om naar de rechtbank te komen. Of hij dit keer wel zijn gezicht laat zien, blijft de vraag. Kimberley loopt samen met haar advocate naar buiten.
De namen in dit artikel zijn gefingeerd in verband met de privacy.