Coronavirus: Aantal positieve coronatests blijft stijgen, Bruls wil coronacheck op werk

Als het aan het Veiligheidsberaad ligt moeten mensen ook een QR-code laten zien voor toegang tot het werk
Als het aan het Veiligheidsberaad ligt moeten mensen ook een QR-code laten zien voor toegang tot het werk © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van het weekend van 30 en 31 oktober.

Meer dan 129.000 positieve tests in oktober

Ongeveer 129.000 Nederlanders zijn in oktober positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in 31 dagen tijd 129.131 nieuwe gevallen. Dat is bijna evenveel als in augustus (ruim 75.000) en september (meer dan 62.000) bij elkaar.
Gemiddeld waren er in oktober 4166 positieve tests per dag, maar dat is niet gelijk verdeeld over de maand. In de eerste zeven dagen van oktober registreerde het RIVM gemiddeld 2580 positieve tests per dag, in de laatste zeven dagen gemiddeld 7088.
Oktober is de 21e maand van de coronacrisis in Nederland, die begon toen de eerste mensen in februari vorig jaar positief testten, de bevestiging dat het coronavirus ook Nederland had bereikt. Met de 129.131 nieuwe gevallen staat deze oktober op de negende plaats. In december vorig jaar meldde het RIVM het hoogste aantal nieuwe gevallen. Het waren er toen 273.443. In oktober 2020 kwamen er 229.559 positieve tests bij.

Ruim 8200 nieuwe positieve coronatests

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 8219 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is meer dan zaterdag toen (gecorrigeerd) 7976 meldingen binnenkwamen.
Het gemiddelde over zeven dagen loopt ook verder op. In de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld dagelijks 7088 besmettingen vastgesteld, zaterdag lag het weekgemiddelde nog op 6815 besmettingen.

Weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw toegenomen. Er liggen zondag 1122 coronapatiënten in het ziekenhuis, zaterdag waren er 1042 patiënten die werden behandeld wegens Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. De afgelopen weken bleef het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen oplopen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zondag verder dat op de intensive cares nu 220 mensen liggen, dat zijn er 2 meer meer dan op zaterdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu in totaal 902 patiënten, 78 meer dan op zaterdag. Het LCPS constateert dat vooral op de verpleegafdelingen het aantal coronapatiënten is gestegen.

Bruls wil 1,5 meter terug en coronabewijs op werkvloer

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen wil dat de 1,5 meter afstand weer wordt ingevoerd en vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet. daarvoor is een wetswijziging nodig, zo zei hij in Buitenhof zondag. Wat hem betreft wordt die wetswijziging 'eerder vandaag dan morgen' in gang gezet.
De huidige coronasituatie, waarbij het aantal besmettingen oploopt en de ziekenhuisbezetting toeneemt, vraagt volgens Bruls om steviger maatregelen. 'We hebben meer belang bij robuuste maatregelen dan hele kleine.'
Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten. Mensen die het uit principe niet doen, respecteert hij ook, zo stelt hij. Maar 'een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost', zo zegt hij. Volgens hem weegt de volksgezondheid in zijn algemeenheid zwaarder dan wat mensen individueel willen.

Bijna 8000 nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 7999 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is meer dan vrijdag toen (gecorrigeerd) 7416 meldingen binnenkwamen.
Het gemiddelde over zeven dagen loopt ook verder op. In de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld ruim 6821 besmettingen vastgesteld. Vrijdag lag het weekgemiddelde nog op 6488 per dag.
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Frank van Deutekom
Het aantal sterfgevallen steeg net als vrijdag met dertien. Dit is vergelijkbaar met de vorige dagen. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.

Weer iets meer coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 1042 coronapatiënten. Dat is iets meer dan vrijdag, toen er in totaal 1021 patiënten werden behandeld wegens Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. De afgelopen dagen bleef het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen oplopen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zaterdag verder dat op de intensive cares nu 218 mensen liggen, dat is 1 meer dan op vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu in totaal 824 patiënten, 20 meer dan op vrijdag. Het LCPS constateert dat vooral op de verpleegafdelingen het aantal coronapatiënten is gestegen.
Om de druk op de ziekenhuizen zo veel mogelijk te spreiden, kunnen patiënten tussen regio's worden verplaatst. Het afgelopen etmaal werden er vijf coronapatiënten verplaatst naar een andere regio.

Nederland leent deel coronageld IMF door aan landen in zwaar weer

Het kabinet wil een deel van de middelen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikbaar heeft gesteld aan Nederland, doorlenen aan 'landen die economisch hard getroffen zijn door corona'. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) meldt dat het IMF een beroep heeft gedaan op de G20 en andere ontwikkelde economieën om een steentje bij te dragen. Nederland stelt 365 miljoen euro ter beschikking.
Het gaat om middelen die lidstaten naar rato van het IMF ontvangen 'om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden', legt Hoekstra uit. 'Een deel hiervan stelt Nederland nu beschikbaar aan het fonds voor lage-inkomenslanden van het IMF', aldus de bewindsman. Het geld staat op de balans bij De Nederlandsche Bank (DNB). Als het wordt doorgeleend, staat het ministerie van Financiën garant.
Volgens Hoekstra gaan 'veel G20-landen' mee in het verzoek van het IMF tijdens de G20 in Rome. Volgens het ministerie van Financiën wil een deel van de G7-landen gehoor geven aan de oproep, maar doen Duitsland en Canada dat niet.

CDA-wethouder treedt af om discussie over standpunt coronabeleid

CDA-wethouder Michel Rog (CDA) van Haarlem legt met onmiddellijke ingang zijn wethouderschap neer vanwege discussies die zijn ontstaan over zijn standpunt over het coronabeleid. De gemeente en Rog melden dat in verklaringen.
Rog steunde onlangs zijn partijgenoot, en inmiddels ex-staatssecretaris, Mona Keijzer. Zij werd weggestuurd uit het kabinet nadat zij openlijk afstand had genomen van het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Zij gaf daarop haar Tweede Kamerzetel op en verliet per direct de landelijke politiek.
Rog twitterde daarover: 'Zonde dat Mona Keijzer de landelijke politiek verlaat. En wát een sterke brief. Respect! Als mede-CDA’er helemaal eens: de #coronapas leidt tot tweedeling in de samenleving, staat op gespannen voet met vrijheidsrechten en is niet proportioneel.'

Horeca-actie voor dak- en thuislozen

De organisatoren van de Haagse Horecabeurs gaan gerechten klaarmaken voor het Leger des Heils. Onder het mom van: 'Wij hadden het zwaar, maar zij hebben het altijd zwaar en mogen ook wel eens verwend worden' worden er tijdens de beurs van 9 en 10 november maaltijdboxen uitgereikt aan dak- en thuislozen.
De horeca heeft door de coronacrisis flink te verduren gehad. Nu alles weer open is, vinden de organisatoren van de Haagse Horecabeurzen het tijd om iets te doen voor mensen die het constant flink te verduren hebben. Daarom gaan zij voedselpakketten weggeven aan bijvoorbeeld het Leger des Heils aan de Wagenstraat.
'Het wordt uiteraard geleverd in plasticvrije bakjes, want wij houden allemaal van Den Haag', aldus de organisatie tegen mediapartner Den Haag FM. Wat er precies in de pakketten zit, is niet bekend. Wel is duidelijk dat Noordzeevis uit Scheveningen een partner is van de campagne. 'Iedereen heeft recht op lekker eten.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.