Stille tocht voor Poolse Pawel die omkwam bij tramdrama in Ypenburg

DEN HAAG - Zo'n tachtig belangstellenden hebben zaterdagmiddag in Den Haag meegelopen in een stille tocht voor de Poolse Pawel die omkwam doordat hij bij een ruzie onder een tram was gekomen. De deelnemers verzamelden zich om 16.00 uur op Plein 1813, niet ver van de Poolse ambassade.
De stille tocht was niet alleen bedoeld als een eerbetoon aan de 39-jarige Pool, maar ook als protest tegen geweld tegen dak- en thuislozen. Het slachtoffer had geen vaste woon- of verblijfplaats. De betoging was georganiseerd door de stichting Samen Onze Solidariteit (SOS), die hulp biedt aan arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.
De dodelijke ruzie gebeurde vorige week maandag bij een tramhalte in de Haagse wijk Ypenburg. De man zou meerdere keren een groepje jongens hebben opgezocht. Een van hen, een 15-jarige jongen, zou hem toen aan de kant hebben geduwd. Deze jongen zit nog vast. Twee andere verdachten, van 15 en 18 jaar oud, zijn vrijgelaten. Het slachtoffer bleek 3,6 promille alcohol in zijn bloed te hebben.