Coronavirus: Ministerie extra beveiligd in aanloop naar coronapersconferentie

Strandtenten in Den Haag
Strandtenten in Den Haag © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 3 november.

Ministerie extra beveiligd in aanloop naar coronapersconferentie

De omgeving van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagmiddag extra beveiligd in aanloop naar de coronapersconferentie om 19.00 uur. Dat gebeurde nadat eerder op de dag oproepen op sociale media circuleerden om te demonstreren bij het gebouw waar de persconferentie plaatsvindt. Er is veel politie aanwezig en er zijn hekken rond het gebouw aan de Turfmarkt geplaatst.
Tijdens de vorige persconferentie zorgde een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen dat vlakbij plaatsvond voor een dreigende sfeer. Het ministerie moest worden afgesloten. Ambtenaren en journalisten konden toen het gebouw enige tijd niet uit.
Het protest waar ook vuurwerk bij werd afgestoken begon toen rond 19.00 uur, de tijd dat ook de persconferentie begon van Rutte en De Jonge.

Senioren: begin snel met vaccineren

Seniorenorganisatie ANBO roept het kabinet op om snel te beginnen met de extra coronaprik voor de meest kwetsbare ouderen. De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag zo'n boosterpik, omdat de effectiviteit van de vaccins bij ouderen iets afneemt.
De derde prik moet voorkomen dat ouderen ernstig ziek worden als ze besmet raken met corona. De ANBO is daar blij mee, omdat nu ook het aantal besmettingen in verpleeghuizen oploopt.
Ook de thuiswonende 80- en 90-plussers moeten wat de ANBO betreft snel een derde vaccinatie krijgen. Zij zouden dan terecht kunnen bij de vaccinatielocaties van de GGD of gebruik kunnen maken van de speciale prikbussen.

Winkels hebben nog genoeg mondkapjes

Drogisterijen hebben nog genoeg mondkapjes op voorraad als het kabinet de mondkapjesplicht weer verder uitbreidt. Een woordvoerder van een twee drogisterijketens ziet de vraag sinds vorige week al toenemen. Ook worden er meer coronazelftesten gekocht.
De mondkapjes zijn nooit helemaal uit de schappen verdwenen omdat ze nog verplicht zijn in het openbaar vervoer.

Meer mensen halen coronavaccinatie

Het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen corona stijgt, blijkt uit cijfers van het RIVM. Vorige week kregen ruim 44.000 hun eerste prik. Dat is het hoogste aantal in een maand tijd. In diezelfde periode kregen iets meer dan 49.000 mensen de tweede vaccinatie. In totaal werden vorige week ruim 93.000 prikken gezet, tegen 86.000 in de week ervoor.
Vooral jongeren en jongvolwassenen kiezen nu voor een vaccinatie.
Het is niet bekend of de toename te maken heeft met het stijgende aantal positieve tests en ziekenhuisopnamen, of met de mogelijke uitbreiding van de plekken waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is.

Nederland op hoogste corona-risiconiveau

Voor heel Nederland geldt het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. Het is de eerste keer dat het risico in ons land op 'ernstig' staat in het nieuwe, landelijke stelsel dat drie weken geleden werd ingevoerd. Tot die tijd was het niveau 'zorgelijk'.
Het risiconiveau wordt elke dinsdag opnieuw vastgesteld. Daarbij wordt gekeken naar het aantal ziekenhuisopnamen en opnamen op de intensive care in de week ervoor. Het risiconiveau bepaalt mede welke maatregelen er nodig zijn om te voorkomen dat de druk op de zorg te groot wordt.

Aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt toe

Steeds meer mensen worden in verpleeghuizen besmet met corona. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. In de afgelopen week bleek dat 800 mensen die positief testten, die besmetting daar hadden opgelopen. Verpleeghuizen vormen daarmee 4,6 procent van alle herleide besmettingen. Dat is het hoogste percentage sinds half februari, toen de vaccinatiecampagne net was begonnen.
De verpleeghuizen hebben in het voorjaar en de zomer weinig gemerkt van de derde en vierde golf. Het aantal besmettingen bleef laag, net als het aantal sterfgevallen. Maar sinds oktober loopt het aantal besmettingen en sterfgevallen onder verpleeghuisbewoners weer op.
Bij lang niet iedereen die positief test is de besmettingsbron bekend. Is die bron wel bekend, dan is meer dan de helft thuis besmet geraakt. Bijna 18 procent raakte besmet door op bezoek te gaan.

Afgelopen etmaal 7761 positieve tests geregistreerd

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 7761 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan maandag. Vergeleken met de piek van rond de 8000 besmettingen op zaterdag en zondag is er sprake van een lichte daling.
Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 18. Niet al die mensen zijn in het afgelopen etmaal overleden, want soms duurt het even voor het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Maandag werden er 12 overlijdens geregistreerd.
De meeste positieve tests werden afgenomen in Amsterdam. Daarna volgen Rotterdam, Den Haag, Ede en Utrecht.

Aantal positieve tests stijgt, groei gaat iets minder snel

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw snel gestegen, maar gaat iets minder snel dan in de afgelopen weken. Dat meldt het RIVM. in de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut bijna 54.000 positieve tests.
Het aantal bevestigde besmettingen ligt 39 procent hoger dan vorige week. Toen meldde het RIVM bijna 39.000 positieve tests. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen door corona blijft stijgen.

Gezondheidsraad: extra coronaprik voor 60-plussers

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, krijgen mensen vanaf 60 jaar een extra prik tegen corona. Het inenten moet beginnen bij de oudste mensen in deze groep. Volgens de raad zijn er 'aanwijzingen' dat bij oudere gevaccineerden de bescherming van de al toegediende prikken afneemt.
Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen, zoals een verpleeghuis, woonzorgcentrum of een huis voor mensen met een verstandelijke beperking komen volgens de raad in aanmerking voor zo'n boostervaccin. In deze instellingen neemt het aantal infecties toe. Vaak wonen daar senioren en is er een grotere kans op het doorgeven van een besmetting en op een ernstig ziekteverloop.

Marktplaats ziet meer mensen tweedehands sinterklaascadeaus kopen

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands sinterklaascadeaus, meldt Marktplaats na onderzoek van Panelwizard in opdracht van de verkoopsite. De speelgoedcategorie van de verkoopsite wordt ook steeds vaker bezocht. Dit komt volgens het bedrijf deels doordat de speelgoedmarkt momenteel kampt met leveringsproblemen vanwege de pandemie.
De meeste mensen zoeken naar kinderspeelgoed dat langer meegaat, zoals LEGO en speeltjes van hout. LEGO is tevens het meest gezochte speelgoed op Marktplaats in de laatste twee maanden. Het verslaat onder meer Playmobil en poppenwagens. De verkoopsite ziet ook een grote stijging in spullen van Pokémon, zoals knuffels, figuurtjes, spelletjes en Pokémonkaarten. Ander populair speelgoed is de Wobbel, een houten balansbord.

Coronawoorden volop aanwezig in 16e editie van Dikke van Dale

Anderhalvemetersamenleving, coronaveilig, Covid, knuffelcontact, superverspreider, testsamenleving en viruswappie zijn nieuwkomers in de 16e editie van de Dikke van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Het bevat vele duizenden nieuwe woorden. Veel van die woorden hebben te maken met ook andere actuele onderwerpen zoals klimaat, inclusiviteit of sociale media.
Ook over de nieuwe klimaatwoorden die in de aloude dictionaire zullen verschijnen licht de uitgeverij al een tipje van de sluier op: brandstoflabel, CO2-compensatie, duurzaamheidslening, kllimaatarmoede, klimaatdrammer, klimaatrobuust en waterstofeconomie zijn in de volgende uitgave van de partij.
Behalve nieuwe woorden staan er ook ruim 10.000 nieuwe uitdrukkingen, spreekwoorden en vaste verbindingen in de drie dikke boeken. De definitie van elk woord is gemoderniseerd. Volgens de uitgever laten de vele nieuwe woorden en toepassingen zien dat de taal meeverandert met de samenleving. In de nieuwe Dikke Van Dale zijn geen woorden geschrapt.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft groeien

Het aantal mensen met corona dat in Nederlandse ziekenhuizen ligt, is dinsdag met 100 gestegen naar 1312. Dat is de grootse stijging in één dag sinds 20 april.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er 240 mensen met corona op intensive careafdelingen, vier meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1072 mensen met covid. Dat zijn er 96 meer dan maandag.

Red Team-lid: 'Kabinet is nu in de lead'

Stuur niet op ziekenhuiscapaciteit maar stuur op het aantal besmettingen. Dat heeft het Red Team, met daarin onafhankelijke medisch deskundigen, steeds tegen het kabinet gezegd. Maar omdat het kabinet een andere koers blijft volgen, heeft dat Red Team zichzelf opgeheven.
Corona-expert Wim Schellekens uit Leiderdorp maakte deel uit van het Red Team. 'Het kabinet is nu in de lead', zei hij dinsdagmorgen in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. 'Dat kabinet krijgt adviezen van het OMT, neemt op basis daarvan besluiten en legt verantwoording af aan de Tweede Kamer. Als Red team hebben wij geprobeerd argumenten te geven om het anders te doen, maar wij zitten niet aan de knoppen. We kunnen nu vooral hopen dat de Tweede Kamer de goede vragen stelt en oppakt wat wij steeds hebben gezegd.'
Luister het hele gesprek hieronder terug.

Minister De Jonge: 'Maatregelen gaan pijn doen'

Het is onvermijdelijk dat de coronamaatregelen die het kabinet vanavond aankondigt nieuwe beperkingen tot gevolgen hebben en dat die pijn gaan doen. 'Anders werken ze niet', zei hij voorafgaand aan een overleg. Die maatregelen zijn volgens De Jonge nodig 'omdat we zien dat de cijfers in de ziekenhuizen oplopen en de zorg toegankelijk te houden 'voor iedereen'.
Volgens ingewijden komt de mondkapjesplicht terug, wordt er vaker gevraagd om de coronapas en wordt ook het thuiswerkadvies weer aangescherpt. Het is de bedoeling dat mensen de helft van hun werk vanuit huis gaan doen.

Zwembaden werken niet mee aan laten zien QR-code

Zwemscholen en zwembaden gaan niet meewerken aan het invoeren van een QR-code. Dat hebben verschillende brancheorganisaties voor zwembaden en zwemscholen gezegd. Het laten zien van een QR-code bij een zwembad of bijvoorbeeld sportschool is waarschijnlijk één van de maatregelen die het kabinet wil nemen om het stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan.
'Het uitlekken van de komende maatregelen die eventueel worden aangekondigd, wekt paniek op bij ouders van zwemleerlingen, banenzwemmers en vooral zwemschoolhouders', schrijven de organisaties in een reactie. 'De route van de overheid om vaccinaties te stimuleren die nu lijkt te worden ingezet bij zwembaden is een stap te ver.' Ze stellen dat een grote groep zwemleerlingen wordt buitengesloten en dat praktisch gezien controle ook niet haalbaar is vanwege de personeelstekorten. Ook vrezen ze 'een stroom aan opzeggingen'.
De Nederlandse Stichting Water- & Zwembadveiligheid, de Eerste Nederlandse Vak Opleiding Zwemonderwijs en ZwemOnderwijs Nederland vertegenwoordigen honderden zwembaden en zwemscholen in Nederland.
Dat er maatregelen nodig zijn ontkennen ze niet. Ze zijn daarom bereid om mee te werken aan het houden van anderhalve meter afstand of het opnieuw invoeren van de mondkapjesplicht. 'Maar mocht het kabinet vanaf vrijdag de QR-code wel invoeren, dan zullen de zwembaden en zwemscholen lijnrecht tegenover de overheid komen te staan.'

Advies van Gezondheidsraad over boosterprik voor gezonde mensen

Mensen met een ernstige afweerstoornis kunnen al een tijdje een extra prik tegen het coronavirus krijgen, maar binnenkort is de rest van de bevolking misschien aan de beurt. De Gezondheidsraad komt dinsdag met een advies over zo'n 'boosterprik'. Die moet de afweer tegen het virus versterken.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de Gezondheidsraad om het advies gevraagd. Hij wil onder meer weten wie er als eerste zo'n versterkende prik zouden moeten krijgen. Dat zouden bijvoorbeeld ouderen kunnen zijn. Zij werden in januari als een van de eerste groepen gevaccineerd. Onder senioren neemt het aantal coronagevallen het sterkst toe. Bovendien zijn vrijwel alle mensen die de laatste weken aan het virus bezwijken 80 jaar of ouder. Het is niet duidelijk of dit komt doordat de afweer van het vaccin begint af te nemen. Een extra prik zou de bescherming een oppepper moeten geven.

Aantal coronagevallen, opnames en doden stijgt onverminderd

Aan de nieuwe opmars van het coronavirus komt voorlopig nog geen einde. Het aantal positieve tests stijgt onverminderd door, net als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal geregistreerde sterfgevallen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests er in de voorgaande zeven dagen zijn geweest. Vorige week meldde het instituut 38.733 bevestigde besmettingen in een week tijd. Dat was 50 procent meer dan de week ervoor, en sindsdien is het aantal positieve tests in ongeveer hetzelfde tempo blijven stijgen. In de zes dagen na het laatste weekcijfer kreeg het RIVM meer dan 46.000 positieve tests, gemiddeld 7700 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op 53.000 tot 55.000
Het RIVM meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er 584 opnames, waarvan 110 op de intensive cares. Dit stijgt waarschijnlijk richting de 700. Het aantal meldingen van sterfgevallen loopt ook snel op. Dat weekcijfer komt waarschijnlijk boven de 100 uit. Vorige week meldde het RIVM dat het in zeven dagen tijd 78 berichten had gekregen dat een coronapatiënt aan het virus was gestorven, de week ervoor 48.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.