Coronavirus: Kamerleden zetten vraagtekens bij coronapas voor sportclubs

De QR-code in de CoronaCheck-app
De QR-code in de CoronaCheck-app © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 3 november.

Vraagtekens bij coronapas voor sportclubs

Coalitiepartijen VVD en CDA vragen zich af of het wel een goed idee is om een coronapas te vragen voor het buitensporten. Het kabinet wil dat volwassen toeschouwers en sporters alleen toegang krijgen tot het voetbalveld en de atletiekbaan met een geldig coronatoegangsbewijs.
Het Outbreak Management Team adviseert niet voor buitensport een coronapas te vragen. En burgemeesters hebben aangegeven dat de voorgestelde maatregel lastig te handhaven is. Ook het CDA heeft 'veel moeite dat ook bij buitenterrassen en met name buitensport de QR-code moet worden getoond'.

Sportverenigingen met handen in het haar om handhaving QR-code

Mondkap op, afstand houden en vaker je coronatoegangsbewijs laten zien, ook bij sportverenigingen. Dat zorgt voor onbegrip. Want hoe moeten sportclubs die regels handhaven? De Naaldwijkse voetbalvereniging Westlandia zit met de handen in het haar. 'Je kunt niet iedere vrijwilliger inzetten voor controle.'
© ANP

Gemeenten veranderen weinig aan coronacontroles

Gemeenten in Nederland blijven de komende weekenden met name optreden tegen horecazaken die de coronacontrole niet serieus uitvoeren. De controles vinden steekproefsgewijs plaats. Zaken waarover alarmerende signalen binnenkomen kunnen op een bezoekje rekenen. Zo was het al vanaf de invoering van de coronatoegangspas en daar verandert weinig aan na de mededelingen over aanscherpingen van het kabinet dinsdagavond. 'We kunnen niet overal handhavers neerzetten en dat willen we ook niet', zo vat de gemeente Den Haag het beleid samen.
Volgens Den Haag doen ondernemers zelf al heel veel. 'We hebben maar beperkte capaciteit dus we moeten zorgvuldig zijn. De polsbandjes als coronatoegangsbewijs zijn hier een voorbeeld van. Daar hebben we ons deel van de 45 miljoen euro extra van het kabinet onder meer voor gebruikt. En er zijn extra beveiligers en stewards gekomen, die horeca helpen met QR-codes controleren.'

Zo'n 9200 positieve tests, hoogste cijfers in maanden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9195 nieuwe positieve tests gemeld. Met 1459 meer besmettingen dan gister, is het aantal positieve tests hoger dan in de rest van de week. De gemelde positieve besmettingen zijn het hoogste aantal sinds 18 juli. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7975 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 35 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Het afgelopen etmaal werden er bij het RIVM 33 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.

Repetities Jostiband soberder door corona: 'Repeteren met een handicap'

Door de aangekondigde coronamaatregelen is de Jostiband genoodzaakt geplande concerten uit te stellen en geen repetities meer met alle leden te houden. De 120 man wordt nu opgesplitst in twee groepen van zestig leden. Een enorme teleurstelling, zo vinden ze. 'Maar alles is beter dan helemaal niet meer samenkomen.'
Evelien Biemond van de Jostiband speelt op een keyboard met kleuren
Evelien Biemond van de Jostiband speelt op een keyboard met kleuren © Omroep West

Lichte afname coronapatiënten op de verpleegafdelingen

Voor het eerst in iets minder dan een maand tijd is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen afgenomen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat er momenteel 1060 mensen met Covid-19 in de klinieken zijn opgenomen. Een daling van twaalf personen ten opzichten van gisteren.

Coronaherstelbewijs half jaar langer geldig

De geldigheid van een coronaherstelbewijs wordt met een half jaar verlengd, staat in de Kamerbrief die demissionair minister De Jonge heeft gestuurd. Nu is zo'n bewijs waarmee mensen kunnen aantonen dat ze corona hebben gehad een half jaar geldig, wat binnenkort 365 dagen wordt. Het herstelbewijs is straks te gebruiken als coronatoegangsbewijs en toe te voegen aan de CoronaCheck-app.

RIVM: een op tien mensen weigert coronaprik

Ongeveer een op de tien mensen weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het zijn vooral mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond. Dat heeft Mariska van Blankers van het RIVM woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Tussen de 1 en 5 procent twijfelt, en tot 2 procent is van plan zich te laten vaccineren.
Volgens Van Blankers is tussen de 7 en 11 procent van de Nederlanders niet bereid zich in te laten enten. 'Dat is hoger dan bij de andere vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma', aldus Van Blankers. Van hen behoort ongeveer een derde tot de 'niet-westerse gemeenschap'. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben relatief veel ongevaccineerden, Utrecht juist niet.
Ongeveer 12 procent van de weigeraars is gereformeerd. Dat is geen grote groep, maar kan wel meespelen in de besmettingen vanwege 'clustering'. Veel gereformeerde Nederlanders wonen op de Biblebelt. In die regio zijn de laatste weken veel mensen positief getest.
De weigeraars twijfelen over de werking van het vaccin en hebben vragen over bijwerkingen. Bovendien wantrouwen ze de overheid en de wetenschap, en vertrouwen ze op hun eigen gezondheid.
Huisarts zet vaccinatie
Huisarts zet vaccinatie

Van Dissel: effectiviteit vaccins neemt wat af, maar nog heel hoog

De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopnames en opname op de IC nemen af. Dat zegt directeur Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend tijdens de Kamerbriefing, zo meldt de NOS.
Uit cijfers die Van Dissel presenteert, blijkt dat een vaccin nu 94 procent beschermt tegen ziekenhuisopname en 97 procent tegen IC-opname. De cijfers lopen iets achter en Van Dissel zegt te verwachten dat dit vandaag is afgenomen tot 93 procent en 96 procent. 'Dit betekent dat de bescherming van de vaccins onveranderd heel erg hoog is.'
De RIVM-directeur zegt dat in de grote steden meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat komt volgens hem door een lagere vaccinatiegraad.
Volgens het RIVM is de kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen 17 keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de IC is die kans als volledig gevaccineerde 33 keer zo klein, aldus het instituut op Twitter.

'Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gaat naar 2000 stijgen'

Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zal de komende weken stijgen naar ongeveer 2000. Nu behandelen ziekenhuizen iets meer dan 1300 mensen met corona. Het aantal coronapatiënten op de ic's gaat in de komende weken stijgen van 250 naar 500. Die berekening heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en bestuurder van ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam, woensdag gedeeld met de Tweede Kamer. 'Dat is de piek waarvan was voorspeld dat we die in januari zouden bereiken. Die gaan we in november al halen', aldus Kuipers.
Kuipers verdedigde de vaccinaties. 'Ze werken sterk. Je zou rustig de stelling kunnen verdedigen dat als iedereen in Nederland gevaccineerd was, er van de huidige 1300 opgenomen patiënten meer dan 1000 niet in het ziekenhuis zouden hebben gelegen.'
Een corona-afdeling in een ziekenhuis
Een corona-afdeling in een ziekenhuis © ANP

Kritiek vanuit de regio op coronamaatregelen

De sportersbranche reageerde teleurgesteld op de aangekondigde maatregelen tijdens de coronapersconferentie, waarbij bezoekers voortaan om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd. Jary Gobel, eigenaar van Zwembad Aquarijn in Alphen aan den Rijn uit zijn zorgen tijdens het radioprogramma West Wordt Wakker. Zo vreest hij dat er door de maatregelen een achterstand wordt gecreëerd in de zwemlessen voor kinderen.
'Onze zorg is dat we de zwemleskinderen goed willen bedienen en geen achterstand willen krijgen, wat door de afgelopen anderhalf jaar door corona wel is gebeurd. Als je kijkt naar wat er nu in het zwembad ligt, daar zit ook de oudere doelgroep bij. Hebben ze straks wel een papiertje of een QR-code? Dat baart ons wel zorgen', zegt Gobel.
De zwembadeigenaar heeft nu al de sportkantine opgesplitst in een aparte ruimte, zodat mensen zonder een QR-code nog steeds naar de zwemlessen kunnen kijken. Marloes van den Heuvel, eigenaresse van de sportschool JustMove in Stolwijk is gefrustreerd over de nieuwe maatregelen. 'Ik vrees dat er nu meer abonnementhouders weg zullen blijven. Ik ben nu net weer een beetje boven jan en nu gaan we weer achteruit. Als ondernemer zijnde is dat echt zo zwaar balen', zucht ze in West Wordt Wakker.
Naast de coronapas moet er ook strenger worden gehandhaafd. Sportschool JustMove vreest dat dit nog wel een uitdaging gaat worden. 'Ik kan natuurlijk niet één iemand heel de dag bij de deur zetten om daarop te controleren. Sporten in mijn sportschool is veilig', benadrukt Van den Heuvel. 'Er lopen geen duizenden mensen binnen, iedereen kan afstand houden en je moet lessen bij mij reserveren. Ik denk dat dat veel beter werkt. De drempel voor de sportscholen wordt weer zo sky-high.'

Strandtenteigenaren mogen strandbebouwing dit jaar weer laten staan

De Haagse gemeenteraad heeft besloten dat strandtenteigenaren de komende winter weer hun strandbebouwing mogen laten staan. In totaal hebben 68 strandpaviljoens aangegeven gebruik te willen maken van deze uitzondering. Hierdoor worden de strandtenthouders gecompenseerd met de gemiste inkomsten door de coronacrisis.
Wethouder Anne Mulder (VVD) is blij met dit besluit. ''Met dit besluit is er duidelijkheid. Vanwege corona was het een pittig jaar voor de strandpaviljoenhouders. Daarom is besloten om ook dit jaar een uitzondering te maken en kan de strandbebouwing blijven staan. De strandtenthouders kunnen nu de kosten besparen die gepaard gaan met het opbouwen en afbreken van de bebouwing'', zegt Mulder.
Eerder dit jaar stond het Hoogheemraadschap van Delfland niet te trappelen om de overwinterplannen van de gemeente , omdat het daardoor de natuurlijke groei van de duinen zou belemmeren.

Dertien arrestaties na gooien stenen en vuurwerk bij coronademonstratie

De politie heeft dertien personen aangehouden voor belediging en het gooien van stenen en zwaar vuurwerk naar de politie. Dat gebeurde bij de demonstratie bij het ministerie van Justitie aan de Turfmarkt in Den Haag, waar demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een coronapersconferentie hielden.
Coronademonstranten in Den Haag hadden vuurwerk bij zich
Coronademonstranten in Den Haag hadden vuurwerk bij zich © Regio15

Ruim vijf miljoen kijkers voor persconferentie coronamaatregelen

De aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen is dinsdagavond bekeken door ruim 5 miljoen mensen. De persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge werd daarmee beter bekeken dan de vorige op 15 september. Toen keken zo'n 3,3 miljoen mensen naar de persconferentie waarin nog werd aangegeven dat de maatregelen werden versoepeld.
De persconferentie werd zoals gebruikelijk op drie verschillende tv-zenders uitgezonden. De live-uitzending op NPO 1 was daarbij het meest in trek, volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) keken er 3.180.000 mensen. Naar de uitzending op RTL 4 keken 1.519.000 mensen en op SBS6 stemden 331.000 kijkers af. De NPO 1-uitzending was ook gelijk het best bekeken programma van de dinsdagavond.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.