Coronavirus: Hugo de Jonge opent nieuwe laboratoria Janssen in Leiden

Minister De Jonge laat zich voorlichten
Minister De Jonge laat zich voorlichten © Janssen
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 november.

Hoe moeten sportverenigingen omgaan met QR-code?

Vanaf aankomende zaterdag gelden nieuwe coronaregels voor sportverenigingen. Wie binnen gaat sporten, een kleedkamer wil gebruiken of van plan is om een drankje te doen, moet een groene QR-code laten zien. Sportkoepel NOC*NSF heeft donderdagavond tekst en uitleg gegeven over hoe amateurclubs dit kunnen regelen.

Janssen-capaciteit uitgebreid in Leiden

Het Leidse bedrijf Janssen, bekend van het gelijknamige coronavaccin, heeft er een aantal nieuwe laboratoria bij. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) nam de opening donderdag voor zijn rekening.
De laboratoria worden ingezet om het in Leiden geproduceerde COVID-19-vaccin te testen en de constante kwaliteit te bewaken. Daarnaast wordt de extra capaciteit gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins.
'Goed voor ons land en voor de rest van de wereld', sprak De Jonge. 'Vaccins zijn essentieel voor de gezondheid van ons allemaal en de enige uitweg uit deze pandemie. Daarom is het belangrijk dat we blijven inzetten op de productie van bestaande vaccins en de ontwikkeling van nieuwe vaccins.'
Hugo de Jonge (l)
Hugo de Jonge (l) © Janssen

RIVM: info Europese coronakaart klopt niet

De Europese coronakaart van gezondheidsdienst ECDC heeft verkeerde info voor de indeling van Nederland gebruikt. Dat zegt het RIVM. Volgens hen heeft de ECDC verkeerde informatie gebruikt, en hebben ze gevraagd of de kaart aangepast kan worden. De cijfers die het ECDC hanteert zijn namelijk veel hoger dan de gegevens van het RIVM.
Volgens het RIVM zouden vijf provincies donkerrood moeten kleuren op de coronakaart. Het ECDC heeft acht provincies op dat hoogste waarschuwingsniveau gezet. Het gaat dan om Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland. Die laatste drie zouden volgens het RIVM nog steeds op het op één na hoogste waarschuwingsniveau moeten staan.

Kamer wil eerder boosterprik voor 60-plussers

Wat de Tweede Kamer betreft moet het demissionaire kabinet meer vaart gaan maken met een derde vaccinatie tegen het coronavirus voor mensen boven de 60. Een dag na het coronadebat nam de Kamer nog een motie van Fractie Den Haan en D66 daarover aan. Zorgminister Hugo de Jonge gaf dinsdag nog aan dat ouderen van 80 jaar in december hun derde prik kunnen halen. De groep van tussen de 60 en 80 zou dan in januari aan de beurt zijn.
Dat duurt volgens de Kamer te lang. Volgens Fractie Den Haan en D66 zou de GGD al eerder hebben aangegeven over twee weken al met boosterprikken te kunnen beginnen. Die derde vaccinatie moet mensen extra bescherming bieden tegen ernstige ziekte door corona en een ziekenhuisopname. Mensen onder de 60 kunnen ook een boosterprik krijgen als ze dat willen. Zij kunnen die wel pas aanvragen wanneer de 60-plussers zijn geweest.

Voor het eerst sinds juli meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen

Voor het eerst sinds 18 juli zijn er meer dan 10.000 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Bij het RIVM kwamen tussen woensdagochtend en donderdagochtend 10.272 nieuwe meldingen van een positieve coronatest binnen. Sinds het begin van de crisis, ruim 600 dagen geleden, zijn er slechts vijftien dagen geweest waarop het aantal positieve tests hoger lag.
De afgelopen week kreeg het RIVB 58.375 meldingen van positieve coronatests. Dat is het hoogste weekaantal sinds 22 juli. Gemiddeld gaat het om ongeveer 8400 nieuwe gevallen per dag.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag licht gestegen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu 1327 mensen in het ziekenhuis die behandeld worden vanwege COVID19. Dat zijn er 17 meer dan op woensdag. Sinds eind mei hebben er niet zoveel coronapatiënten in het ziekenhuis gelegen.
Ook op de intensive cares is de bezetting toegenomen. Daar klom het aantal patiënten met 23 tot 274. Dat is het hoogste aantal sinds 11 juni. Precies een jaar geleden lagen er nog twee keer zoveel mensen op de ic's: 612. Op de verpleegafdelingen is het aantal patiënten lichtelijk afgenomen. Daar liggen nu 1054 patiënten. Op woensdag waren dat er 1048, 6 minder dan donderdag.

Recordaantal coronaprikken zonder afspraak na persconferentie

Een recordaantal mensen liet woensdag een coronaprik zetten op locaties waar dat zonder afspraak kan, zegt de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland. In totaal lieten in één dag zo'n 13.000 mensen zich inenten op zo'n zogenoemde vrije inloop-locatie.
De laatste keer dat er een 'piek' was in het aantal prikken zonder afspraak op één dag lieten 8000 mensen zich in ons land vaccineren, aldus een woordvoerster van de organisatie. Het laten zetten van een prik zonder afspraak kan alleen voor de eerste dosis.
Ook maakten woensdag een stuk meer mensen prikafspraken via het callcenter of online dan gemiddeld: in totaal 18.039. Afgelopen weken ging het om gemiddeld zo'n 10.000 mensen op een dag. Het gaat om afspraken voor het zetten van een dosis van het vaccin van Janssen - waar één prik voor nodig is - of voor beide doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Geld voor door corona getroffen schoonmakers en nabestaanden

Schoonmakers die door hun werk in de coronazorg op de intensive care zijn terechtgekomen, komen mogelijk in aanmerking voor een financiële bijdrage. Dit geldt ook voor nabestaanden van schoonmakers die door hun werk zijn overleden. De financiële bijdrage vanuit Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) bedraagt 30.000 euro in geval van ic-opname en 50.000 euro in geval van overlijden.
Mensen die denken in aanmerking te komen voor de bijdrage kunnen zich melden bij brancheorganisatie Schoonmakend Nederland, maakte ZWiC bekend. Het speciale coronafonds, waaraan het kabinet heeft bijgedragen, werd vorig jaar opgericht voor zorgverleners die intensief met coronapatiënten werken. De stichting maakte in september bekend dat er nog 5,8 miljoen euro in het fonds zat.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

'Coronasterfte in tweede kwartaal fors lager'

Het aantal doden door het coronavirus was in het tweede kwartaal van dit jaar (april, mei en juni) fors lager dan in het eerste kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van artsenverklaringen. Er stierven 2580 mensen zeker of vermoedelijk aan het coronavirus. In het eerste kwartaal waren dat er nog 8666 en in het tweede kwartaal van vorig jaar waren het er 7969.
In het tweede kwartaal werd er veel gevaccineerd en raakten dus steeds meer mensen beschermd tegen de gevolgen van het coronavirus. De cijfers van het CBS liggen volgens de NOS fors hoger dan die van het RIVM. Dat verschil heeft volgens het CBS twee oorzaken: het CBS neemt ook sterfgevallen in de statistieken op als een arts op basis van het klinisch beeld vaststelt dat covid-19 de doodsoorzaak is van iemand die niet positief is getest op het virus, in tegenstelling tot het RIVM.
© ANP

Toch geen coronapas voor amateursport in buitenlucht

Een coronatoegangsbewijs wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, kantine of kleedkamer zullen wel nog een QR-code moeten tonen.
Het voornemen zou gaan gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten, een coronapas moeten kunnen tonen. Daar was veel kritiek op. Rutte hield aan het begin van het debat nog aan het plan vast, maar ging uiteindelijk overstag.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.