Ophef over beelden van politiegeweld in Den Haag

De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
DEN HAAG - De politie onderzoekt het eigen optreden op het Haagse Joubertplantsoen afgelopen weekeinde. Op meerdere filmpjes die op sociale media circuleren is te zien dat politieagenten geweld gebruiken tegen een arrestant. De beelden zijn zondag gemaakt in de Haagse wijk Transvaal. Toen was daar op het Joubertplantsoen een bijeenkomst tegen het coronabeleid. De grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag, heeft raadsvragen gesteld over het politieoptreden. Op sociale media is ophef ontstaan over de filmpjes.
Volgens de politie werden agenten 'geconfronteerd met excessief geweld door een groep van meer dan vijftig personen.' Ze zouden - volgens een verklaring - zijn geslagen, geschopt en zijn bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk. Uiteindelijk werden negen mensen aangehouden. De beelden die op social media de ronde doen lijken gemaakt tijdens het deze aanhoudingen.
Op het filmpje zijn meerdere agenten zichtbaar en een aantal mensen dat op de grond ligt. Een agent loopt op een van de arrestanten af met zijn wapenstok en roept: 'Kankerzooi hier, laat de stad met rust!' Hij geeft de arrestant een schop en slaat hem of haar met zijn wapenstok.
Beelden van gewelddadige arrestatie zorgen voor ophef op social media
'Je laat mijn wijk met rust en je laat mijn stad met rust,' roept de politieman nog een keer. 'Een van de arrestanten roept: 'Ik heb niks gedaan!' Op de beelden is niet goed te zien wat de arrestant doet of hoe hij reageert. De politie laat weten dat de filmpjes aanleiding zijn een onderzoek te doen naar deze specifieke aanhouding, en ook wat daaraan vooraf is gegaan. Dat wordt uit de beelden niet duidelijk.

Raadsvragen gesteld

Hart voor Den Haag wil opheldering over het politieoptreden. 'Je ziet dat agenten hier buitensporig veel geweld gebruiken. Ik wil weten van wanneer deze beelden zijn, waar ze zijn opgenomen en wat de toedracht is voor dit explosieve handelen', aldus raadslid Arjen Dubbelaar. De partij heeft raadsvragen gesteld.
Ook Islam Democraten in de raad is geschokt, zegt fractievertegenwoordiger Nur Icar. Volgens hem is het optreden van de politie ongepast. 'Als iemand in bedwang is, dan ben je klaar. Dan ga je naar de volgende. Dit is woede geuit door dienders. Dit gaat een stap te ver.' Islam Democraten wil daarom spoedig een debat. 'De burgemeester moet snel met uitleg komen.'

Niet politie in verdachtenbankje zetten

Frans de Graaf van de Haagse VVD roept zijn politieke collega's juist op om de rust te bewaren. 'Laten we niet - zoals politieke partijen nu van links tot rechts doen - op basis van een internetfilmpje de politie in het verdachtenbankje zetten', reageert hij op Twitter. 'Goed dat politie onderzoekt wat er is gebeurd, dat afwachten.'
De demonstratie werd georganiseerd door de 4 juli beweging. Op Facebook stond onderstaande aankondiging van de demonstratie.