Bewoners krijgen gelijk: omstreden hoogbouwplan in Gouda voorlopig geschorst

Zo moeten de woontoren worden (Artist impression)
Zo moeten de woontoren worden (Artist impression)
GOUDA - Er komt voorlopig geen hoogbouw op de Van Loon-locatie in Gouda. De Raad van State heeft de bouwplannen aan de Ridder van Catsweg geschorst, nadat door de omwonenden een spoedprocedure was aangespannen.
Het plan voor de Van Loon-locatie, naar de gelijknamige garage die er meer dan veertig jaar zat, voorziet in drie woontorens met 172 appartementen. De helft is sociale woningen en middenhuur. Dat was voor veel raadsleden een reden om het bouwplan te omarmen, met twintig stemmen voor en veertien tegen.
Omwonenden gingen direct in beroep bij de Raad van State. Zij vinden de torens te hoog en niet passen op 'deze postzegel' midden in een groene buurt met vooral laagbouw.

Uitvoering ligt stil

De Raad van State heeft in een spoedprocedure de gemeenteraad in het ongelijk gesteld. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente Gouda de plannen voor het project niet zorgvuldig genoeg genomen.
De zitting van nu was een spoedzitting, waarin door de rechters summier naar de zaak is gekeken. Er moet nog een definitieve uitspraak komen van de Raad. Die wordt op zijn vroegst verwacht maart/april volgend jaar, aldus een woordvoerster van de Raad van State. Tot die tijd mag er niet met het project worden begonnen. De bouw zou ergens halverwege volgend jaar beginnen.