Haagse Pandbrigade ontdekt levensgevaarlijke slaapplekken in schuurtjes

Inspecteurs van de Haagse Pandbrigade op onderzoek | Foto ANP
Inspecteurs van de Haagse Pandbrigade op onderzoek | Foto ANP
DEN HAAG - De Haagse Pandbrigade heeft afgelopen maand vier schuurtjes aangetroffen die waren omgebouwd tot complete slaapruimten. De inspecteurs troffen er bedden, kledingkasten en huishoudelijke apparatuur aan. De eigenaren zijn gesommeerd de schuren leeg te halen. Een schuur werd verzegeld vanwege brandgevaar. Bovendien wacht de eigenaren een boete. 'Het slapen in schuren is illegaal, onwenselijk vooral ook met de winter in aantocht en brengt een groot risico op brandgevaar met zich mee', aldus de gemeente Den Haag. De pandbrigade gaat daarom harder optreden tegen dit soort illegale praktijken.
Volgens de Haagse wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) is het ombouwen van schuurtjes tot slaapkamer een van de uitvloeiselen van de grote woningnood in de stad. Maar hij benadrukt dat het niet is toegestaan. 'We zien te vaak misstanden door malafide verhuurders die ronduit gevaarlijke situaties veroorzaken en in de hand werken. Die partijen verdienen een harde aanpak, we blijven hier dan ook tegen optreden om de stad veiliger en leefbaarder te maken.'
Nu de winter nadert, gaat de gemeente een offensief tegen dit soort praktijken opvoeren. Reden daarvoor is dat er vaak geen verwarming in schuurtjes is. Daarom worden andere manieren gezocht om ze warm te krijgen. 'Denk aan elektrische kachels en kookgerei. Hierdoor neemt brandgevaar toe', aldus gemeentelijke projectleider Anjo Hoogendoorn.

Eigenaren verantwoordelijk

Volgens de gemeente riskeren overtreders een boete. Hoogendoorn: 'Huiseigenaren en verhuurders hebben een zorgplicht en moeten hun woningen en schuren regelmatig controleren op rechtmatig en veilig gebruik. De eigenaar is ook verantwoordelijk voor het vinden van vervangende nieuwe huisvesting van de mensen die in de schuurtjes slapen.'
Het doel van de Haagse Pandbrigade (HPB) is het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de Haagse wijken. De HPB richt zich op het verminderen van overlast en gevaarlijke situaties in panden. De taken zijn onder meer de opsporing en aanpak van onrechtmatige bewoning, illegale bouw en (ernstige) onderhoudsgebreken aan panden en het onderzoeken of mensen verkeerd gebruik maken van sociale voorzieningen zoals uitkeringsfraude.