Reuzenpop Little Amal bezoekt Den Haag en opent Amare

Reuzenpop Little Amal
Reuzenpop Little Amal © Justin Sutcliffe
DEN HAAG - Na een reis van 8.000 kilometer te voet doet de reuzenpop Little Amal ook Den Haag aan. Zij bezoekt de stad van 15 tot en met 21 november op uitnodiging van het nieuwe cultuurcomplex Amare en speelt een belangrijke rol bij het Open Festival, de officiële opening van het gebouw. De metershoge Little Amal is de verbeelding van een 10 jaar oud vluchtelingenmeisje, die op zoek is naar haar moeder en een reis heeft afgelegd van de Turks-Syrische grens naar het Verenigd Koninkrijk .
De officiële opening van Amare op 19 november en het verblijf van Amal in Den Haag wordt geregisseerd door theatermaker Ira Judkovskaja, voormalig artistiek directeur van het Friese theatergezelschap Tryater. In Den Haag ontdekt Little Amal hoe kinderen in Nederland leven, hoe zij met elkaar omgaan en hoe het is om te wonen in de internationale stad van vrede en recht.
Amal start haar bezoek op 15 november in Madurodam, waar ze in een oogopslag kennismaakt met Nederland. In een sfeervol verlicht park wordt zij feestelijk welkom geheten door kinderen uit Den Haag. Veel van de programmaonderdelen in diezelfde week zijn openbaar en gratis te bezoeken.

Missie

Amare is blij met de komst van Amal, want met haar beeldende gebaren en dans zorgt Little Amal voor ontmoetingen, waar ze ook komt. Haar universele poppenspel zorgt voor verbinding tussen mensen met verschillende achtergronden. De aanwezigheid van Little Amal vraagt aandacht voor migratie en vluchtelingenproblematiek, maar ook wijst zij op de verbinding en hoop die kunst kan brengen.
Volgens directeur Jan Zoet onderstreept Amal de missie van Amare: 'Met het Open Festival willen we de toon zetten voor wat Amare in de komende jaren wil zijn: een open huis dat door kunst alle culturen van de stad verbindt. Dat doen we samen met collega-instellingen in de stad, kunstenaars en iedereen die gelooft in verbinding en solidariteit. Amal is een ontroerend kunstwerk van internationale allure dat de harten raakt van iedereen die haar ziet. Tegelijkertijd is het een direct pleidooi om jonge vluchtelingen hoop en een toekomst te bieden.'

The Walk

Little Amal is een initiatief van het Engelse theatergezelschap Good Chance Theatre Company en het Zuid-Afrikaanse gezelschap Handspring Puppet Company. Met Amal vragen zij aandacht voor de miljoenen kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld, met hun familie of - zoals Amal - alleen. Na een maandenlange reis door Turkije, Griekenland, Italië, Zwitserland, Duitsland, België en Frankrijk is de reuzenpop Amal op 3 november aangekomen op haar eindbestemming: Manchester.
In meer dan zeventig steden werd zij ontvangen met kunst, gesprekken en community-projecten. Met haar bezoek aan Den Haag begint Little Amal aan het volgende deel van haar leven na The Walk. Regisseur Amir Nizar Zuabi zegt hierover: 'Na de verwondering en opwinding van The Walk, zal het verblijf in Den Haag, stad van vrede en recht, het begin zijn van de nieuwe reis en het nieuwe leven van Little Amal. We kunnen ons geen mooiere plek voorstellen om dit te laten gebeuren, aangezien Amare zelf een nieuwe reis en een nieuw leven begint.'