Drievoudige moord uit 1985 onder de loep na vinden geheime documenten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - De moord op drie leden van een amateurbandje in een kantoorpand in Rijswijk in 1985 is nooit opgelost. NRC-journaliste Anna Korterink, dochter van de overleden misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, is in de zaak gedoken, nadat ze in het archief van haar vader op geheime politiedocumenten stuitte. Woensdag komt het eerste deel van de podcast over de drievoudige moord uit.
Anna Korterink vindt in het archief van haar vader een stapel politiedocumenten met het stempel ‘geheim’. Het is een gedetailleerd verslag van de drievoudige moord op de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk in 1985. 'De gemeentepolitie van Rijswijk ontving omstreeks 23.55 uur een telefonische melding dat er voor het perceel Verrijn Stuartlaan 17 een man op straat zou liggen die neergeschoten was', beschrijft het politierapport.
Op donderdagavond 7 maart, ruim 36 jaar geleden, repeteert een bandje in het kantoorpand in Plaspoelpolder. Er komen twee gewapende mannen binnen. 'Lay down with your face on the ground!', roepen de mannen. De bandleden, allemaal jongens van in de 20, worden van dichtbij neergeschoten. Drie van hen sterven. Twee mannen raken zwaargewond, maar overleven.

Vergismoord

Het bandje huurt de ruimte, maar het kantoorpand wordt ook verhuurd aan Weekkrant Suriname en de Bevrijdingsraad voor Suriname, een organisatie die zich verzette tegen het regime van Desi Bouterse. Al snel wordt vermoed dat het om een vergissing gaat en dat de aanslag bedoeld zou zijn voor die laatste organisatie.
In de tiendelige podcast onderzoekt Anna Korterink waarom het politieonderzoek destijds werd stilgelegd, en waarom de informatie die er wél was, geheim moest blijven en in een kluis lag.