Brand gesticht bij Leidse huisartspraktijk en kogel door het raam: 'Enorm bedreigend'

LEIDEN - Een Leidse huisarts is ernstig bedreigd door twee incidenten bij zijn praktijk: een brandstichting en een beschieting. Hij vermoedt zelf dat het mogelijk te maken heeft met zijn actie om coronavaccins naar Namibië te sturen. De politie onderzoekt het motief en heeft bewakingsbeelden van een persoon die na de brandstichting vanuit de richting van het pand loopt. Dit zou een verdachte kunnen zijn, maar ook een belangrijke getuige.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 2 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
Op donderdag 23 september gaat rond 22.15 uur het brandalarm af bij een studentenhuis aan de Zoeterwoudsesingel in Leiden. Er zijn twee bewoners thuis, die meteen alarm slaan. Er is brand bij de voordeur en dat is de enige weg naar buiten. De vlammen komen al richting de trap naar boven. De bewoners zijn uiteindelijk via een raam naar het balkon geklommen en daar heeft de brandweer ze af gehaald.
In hetzelfde pand is een huisartspraktijk gevestigd. De huisarts krijgt bericht dat er brandweer voor zijn praktijk staat en hij gaat kijken. 'In eerste instantie zag ik alleen de brand die bij de buren was aangericht, en de twee bovenburen die buiten stonden. Die waren ontzettend geschrokken', vertelt de huisarts. Hij wil niet met zijn naam in de media.
De brandweer heeft het vuur onder controle gekregen
De brandweer heeft het vuur onder controle gekregen © Regio15

Sterke terpentinelucht

'Toen keek ik voor de zekerheid nog even bij mij in het pand', gaat hij verder. 'Daar rook ik een terpentinelucht, maar de politie en ik veronderstelden dat die geur vanaf de buren door een dunne tussenwand ook bij mij in het halletje was gekomen. Voor de rest legde ik geen enkele relatie.'
De volgende ochtend komt de huisarts op de praktijk. Hij ruikt de lucht op dat moment nog steeds. 'Toen keek ik in de brievenbus. Daar hing een hele sterke terpentinelucht en lagen papiersnippers. Die wilden ze waarschijnlijk in de fik steken, maar dat is niet gelukt. Toen was het duidelijk dat het ook op mij gericht was, en misschien zelfs in eerste instantie op mij.'

Op de deur geschoten

Vier dagen later doet de huisarts weer een bedreigende ontdekking: op dinsdagochtend 28 september blijkt dat er op de praktijk is geschoten. Er zit een kogelgat in het raam van de voordeur.
Er is op de voordeur geschoten
Er is op de voordeur geschoten © Politie
'Dan schrik je natuurlijk enorm en leg je relaties, bijvoorbeeld met het feit dat ik heel erg bezig ben geweest met de coronavaccins', vertelt de arts. 'Ik heb een landelijke petitie georganiseerd zodat overgebleven vaccins naar Namibië zouden worden gebracht. Daar is heel veel op gereageerd.' Na de actie zijn 75.000 vaccins naar het Afrikaanse land gestuurd. 'Ik kreeg daarna een brief waarin duidelijk werd gesteld dat ik voor een tribunaal moest komen om me te verantwoorden voor de genocide die ik zou veroorzaken in Namibië', aldus de huisarts, die de actie voor het doneren van de vaccins als mogelijk motief voor de incidenten ziet.

'Ik zit niet in een complot'

De politie doet onderzoek naar de zaken en naar het motief en houdt daarbij alle scenario's nog open. Alle informatie die kan helpen bij het oplossen van de zaak is welkom. Wie een idee heeft wie er achter zit en waarom deze incidenten bij de huisartspraktijk gebeurden, wordt gevraagd zich te melden.
'Ik hoop van de daders te horen waarom ze dit hebben gedaan', zegt de arts. 'En hoe ze er bij komen dat ik in een of ander complot zit of iets dergelijks. Want daar kan ik me echt helemaal niets bij voorstellen. Ik zit niet in een complot.'

Beelden van een persoon

De politie heeft beelden van een persoon die op donderdag 23 september rond 22.15 uur wegloopt vanuit de richting van het pand aan de Zoeterwoudsesingel, waar dan net brand is gesticht bij de voordeur van de studenten. Het zou kunnen dat deze persoon een verdachte is. Maar als dat niet zo is, kan het een belangrijke getuige zijn. Daarom wil de recherche graag weten wie het is. Wie zichzelf herkent en niets met de zaak te maken heeft, wordt gevraagd zich te melden.
De persoon die wordt gezocht
De persoon die wordt gezocht © Politie
De persoon die wordt gezocht
De persoon die wordt gezocht © Politie
De persoon die wordt gezocht
De persoon die wordt gezocht © Politie
Het schieten op de deur van de praktijk moet zijn gebeurd tussen maandag 27 september 18.15 uur en dinsdag 28 september 8.20 uur. De politie is op zoek naar getuigen van beide incidenten.

'We moeten ons veilig voelen'

'Dit heeft een enorme impact gehad', zegt de huisarts. Ik heb een verleden in vluchtelingenkampen en oorlogsgebieden. Er komen nu in dromen allerlei herbelevingen naar boven. Dat beheers je niet, dat is heel, heel vervelend. En een pand als dit, het is een huisartsenpraktijk. Patiënten en personeel moeten zich hier veilig voelen en niet bedreigd worden. En er zijn nu dus echt dingen gedaan.'
'Wat ik aan de dader of daders zou willen vragen, is wat het met hun familie zou doen als het hun zou overkomen. Hoe je je dan voelt. Ik hoop dat dat dan diep tot iemand doordringt, wat voor consequenties dat zou kunnen hebben', besluit de arts.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem