Verdachten van rellen in Transvaal weer vrij: 'Politie viel ons aan'

Beelden van de gewelddadige arrestatie op het Joubertplantsoen I
Beelden van de gewelddadige arrestatie op het Joubertplantsoen I © Facebook
DEN HAAG - 'Ze kregen wel flink klappen.' Een ooggetuige van de confrontatie tussen betogers en de ME, afgelopen zondag op het Joubertplantsoen in Den Haag, zag het gebeuren. 'Dat kun je ook wel zien op het filmpje dat er van is.' Voor de betrokken demonstranten is dat filmpje het bewijs dat ze slachtoffer zijn van politiegeweld. De politie zegt dat de groep uit was op een confrontatie, maar dat ontkennen de betogers bij monde van een groep die zich 'Defend' noemt. Volgens de politie waren de demonstranten gewapend.
Zondag kwam het tot een confrontatie tussen een groep van zeker vijftig mensen en de politie. Volgens de politie was de groep voorbereid op het gebruik van geweld en werden agenten vanuit het niets aangevallen door mensen met knuppels en vuurwerk. Volgens Defend was het precies andersom: 'politie, jullie vielen ons aan', schrijft iemand namens de betogers in een Telegram-groep. 'Bij het maximaal geweld van de ME hebben we ons natuurlijk wel verdedigd.' Volgens Defend begon het geweld vanuit de politie al op het Schalk Burgerplein, waar de groep zich had verzameld, en niet op het even verderop gelegen Paul Krugerplein, zoals de politie zegt. Het vuurwerk was alleen bedoeld om de start van de demonstratieve optocht aan te kondigen.
Uiteindelijk verplaatste een deel van de groep zich naar het Joubertplantsoen, een speelpleintje verderop in de wijk. Daar werden negen mensen aangehouden, en werd één van hen geschopt door een agent. Dat incident is gefilmd. De betrokken agent mag voorlopig niet op straat werken, zo zei politiechef Paul van Musscher maandag, en zijn handelen wordt onderzocht. De negen verdachten zijn allemaal weer op vrije voeten. Het gaat om acht mannen en een vrouw in de leeftijd van 24 tot 53 jaar. De vrouw komt uit Sittard, de acht anderen uit Amsterdam, Alkmaar, Purmerend, Bleiswijk, Dordrecht en de gemeente Nissewaard, die omvat onder meer Spijkenisse.

Defend

De betoging was bedoeld als protest tegen de coronamaatregelen. Defend en de 4-juli-beweging zouden zich samenvoegen. Wie er achter de twee groepen zit is onduidelijk. De 4-juli-beweging is alleen een facebookpagina met als motto 'geen organisatie, niemand weet iets en toch is iedereen aanwezig.' De oproep voor de demonstratie van zondag is onder meer via deze facebook-pagina gedeeld.
Defend heeft eerder dit jaar onder meer acties gehouden in IJmuiden, Den Helder en Barneveld. In het kippendorp liep dat ook volledig ut de hand. Daar werden twaalf ME-ers aangevallen door een grote groep mensen. Toch zegt de groep niet uit te zijn op geweld. 'Wij als DEFEND zijn geen relschoppers, hooligans en al helemaal geen rechts-extremisten', schrijven ze vandaag op Telegram. 'Wij zullen nooit als eerste geweld gebruiken, maar zullen ook niet zomaar ervoor wijken.' Opvallend is wel dat ze zichzelf 'strijders' noemen, maar verder vinden ze dat ze door de politie zijn geframed als relschoppers.