Museum Volkenkunde in de race voor Museumprijs

Museum Volkenkunde in Leiden
Museum Volkenkunde in Leiden © ANP
LEIDEN - De webapp Deshima Experience van Museum Volkenkunde in Leiden is genomineerd voor de Museumprijs 2021. De twee andere kanshebbers zijn Kasteel Hoensbroek en het Amsterdam Museum. Het Nederlands publiek kan tot en met 27 november stemmen welk museum 100.000 euro wint. Afgelopen jaar ging de prijs naar een ander Leids museum: Naturalis Biodiversity Center.
Museum Volkenkunde kreeg de nominatie voor de digitale toepassing Deshima Experience. Het Leidse museum ontwikkelde deze applicatie speciaal bij het gerestaureerde Japanse Keiga Kamerscherm uit 1836. Met de applicatie is het mogelijk om op je smartphone, tablet of computer allerlei verhalen over het kamerscherm en de Japancollectie te beleven. Ook is het mogelijk om het kamerscherm met augmented reality virtueel levensgroot in je huiskamer of klaslokaal neer te zetten.
Fragment uit Kamerscherm door Kawahara Keiga met zicht op Deshima na restauratie in 2021
Fragment uit Kamerscherm door Kawahara Keiga met zicht op Deshima na restauratie in 2021 © Rene Gerritsen
Het museum met de meeste publieksstemmen ontvangt de Museumprijs van 100.000 euro. Volkenkunde hoopt met dit bedrag de collectie verder digitaal toegankelijk te maken voor het publiek wereldwijd. Op deze manier draagt het ook bij aan research, vraagstukken rond koloniaal erfgoed, kennisdeling en het leren van geschiedenis en andere verhalen.

Naturalis

Inhoudelijk directeur Wayne Modest is trots op de nominatie: 'Voor het tweede jaar achtereen is een Leidse instelling genomineerd, wij hopen uiteraard dat we de stem van het publiek winnen. Zodat we verder kunnen bouwen aan onze museale droom.'
© Omroep West
Dit jaar staat de prijs in het teken van Een digitaal verhaal: welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken? In 2020 won Naturalis Biodiversity Center in Leiden de Museumprijs omdat het museum, volgens het publiek, het beste zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht wist te brengen. Met het prijzengeld heeft Naturalis een professionele studio in kunnen richten om belangstellenden van daaruit thuis en op scholen deelgenoot te maken van de eigen activiteiten.