Mondkapjesplicht komt terug en coronapas wordt uitgebreid: dit zijn de maatregelen

Demissionair premier Mark Rutte en Hugo de Jonge bij de persconferentie
Demissionair premier Mark Rutte en Hugo de Jonge bij de persconferentie © ANP
DEN HAAG - De mondkapjesplicht komt terug. Dat heeft het demissionaire kabinet dinsdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Vanaf zaterdag 6 november is het weer verplicht om deze te dragen in winkels en overheidsgebouwen. Ook moet iedereen vanaf zaterdag de coronapas laten zien om toegang te krijgen tot musea en kermissen. Ook voor amateursporters ouder dan 18 geldt dat ze een geldige QR-code moeten hebben om te mogen sporten.
De mondkapjesplicht geldt ook weer voor contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten. Een uitzondering wordt gemaakt voor de sekswerkers. Ook in scholen moeten kinderen en medewerkers weer een mondkapje op tussen de lessen door. De mondkapjesplicht geldt niet voor locaties waar je een coronabewijs voor nodig hebt. Dus in de horeca is een mondkapje niet nodig, omdat hier een QR-code vereist is.
Naast deze maatregelen heeft het kabinet ook een aantal dringende adviezen gegeven. Deze gaan direct in. De eerste is dat de anderhalvemeterregel weer terugkomt. 'Houd een veilige afstand, daarmee bescherm je jezelf', zo legde premier Mark Rutte uit. Ook raadt het kabinet iedereen aan om minimaal de helft van de werktijd thuis te werken. Het derde dringende advies is een binnenlands reisadvies. 'Mijdt drukke momenten, want we zien het op de weg en in het openbaar vervoer weer drukker worden', zo vertelde premier Rutte.

De rek is eruit

De premier vertelde aan het begin van de persconferentie dat het een lastige boodschap is. 'We moeten toch weer meer van mensen gaan vragen. Hoe vaker we nieuwe maatregelen hebben, hoe lastiger het wordt om ons aan de regels te houden. De rek is eruit', zo beseft Rutte.
Het kabinet roept iedereen op om meer begrip voor elkaar te hebben. 'We hoeven het niet steeds met elkaar eens te zijn, maar reageer met mildheid. We kunnen niet aan ieders individuele belang recht kunnen doen. Daar moeten wij keuzes in maken, en dat is voor ons ook een worsteling. Maar we moeten dit samen blijven doen, met begrip voor elkaar situatie.'

Wet om coronapas op werk mogelijk te maken

Het kabinet werkt ook aan een wet die het mogelijk moet maken dat werkgevers ook naar een coronapas vragen. Dit zou in eerste instantie moeten gaan gelden voor locaties waar bezoekers ook een coronapas nodig hebben. Hier is echter een wetswijziging voor nodig, aldus minister De Jonge.
Het kabinet besluit al op 12 november hoe het verder gaat met de maatregelen. Dan komt er een nieuw advies van het Outbreak Management Team. Volgens premier Rutte is de kans reëel dat er dan nieuwe maatregelen aangekondigd moeten worden als de trend niet keert.