Dertien arrestaties na gooien stenen en vuurwerk bij coronademonstratie

Coronademonstranten in Den Haag hadden vuurwerk bij zich
Coronademonstranten in Den Haag hadden vuurwerk bij zich © Regio15
DEN HAAG - De politie meldt dat vijf van de dertien demonstranten bij een demonstratie voorafgaand aan de coronapersconferentie van dinsdagavond nog vastzitten. De betogers beledigden agenten en belaagden de politie met stenen en zwaar vuurwerk. Dat gebeurde bij het ministerie van Justitie aan de Turfmarkt in Den Haag.
Een groep van ongeveer 150 tegenstanders van het coronabeleid verzamelden zich dinsdagavond op de Turfmarkt. Daar gaven demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie waarin zij de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus aankondigden. De demonstranten wilden hier met een lawaaiprotest hun onvrede laten merken.
De politie zette het gebied rond de Turfmarkt af en begon tijdens de persconferentie de groep demonstranten naar de Koekamp te drijven. Hierbij werden de agenten bekogeld met zwaar vuurwerk en kregen zij diverse leuzen naar hun hoofd geschreeuwd. 'Jullie bouwen mee aan een fascistisch Nederland', werd er onder meer gescandeerd.

Extra beveiliging

De Mobiele Eenheid was aanwezig en er werd gedreigd een waterkanon in te zetten. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. De Bezuidenhoutseweg was richting het centrum enige tijd afgesloten door de politie, die meldt dat zij de demonstranten naar de Koekamp begeleidt. Burgemeester Jan van Zanen heeft die plek aangewezen voor de demonstratie, die niet bij de gemeente was aangemeld.
Het ministerie van Justitie kreeg dinsdagmiddag extra beveiliging, nadat er oproepen op sociale media waren rondgegaan om te demonstreren bij het gebouw. Er zijn onder meer hekken geplaatst en er was vroeg op de avond al veel politie op de been.