Schoppende agent verdacht van mishandeling

De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
DEN HAAG - De in opspraak geraakte politieagent die in een filmpje te zien is en een schoppende beweging maakt richting het hoofd van een arrestant, wordt verdacht van mishandeling. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moet uit onderzoek nog blijken om welke variant het gaat. Zo kan de verdenking nog worden bijgesteld naar poging zware mishandeling, poging mishandeling of zware mishandeling.
Op het filmpje is te zien dat een agent een arrestant die op de grond ligt tegen het hoofd lijkt te schoppen en uitscheldt. Dat gebeurde zondagmiddag in de Haagse wijk Transvaal waar een groep van zeker vijftig mensen de confrontatie zocht met de politie. Volgens politiechef Paul van Musscher werden zijn mensen uit het niets aangevallen door mensen met messen, knuppels en vuurwerk.
Het OM is inmiddels een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd. 'Een officier van justitie zal de situatie en het toegepaste geweld beoordelen.' Acht mannen en een vrouw werden zondagmiddag door de politie aangehouden, maar zij zijn allemaal weer vrijgelaten. De verdachte uit het filmpje gaat aangifte doen, liet politiebaas Van Musscher dinsdagavond weten in Op1.

Eerst onderzoek, dan conclusie

'Het totaalonderzoek leidt uiteindelijk tot een conclusie', zei hij verder. 'Daar hoort ook bij: het horen van getuigen, het goed bestuderen van de processen verbaal en het opnemen van de aangifte van de verdachte die aangifte gaat doen.' Het OM doet het onderzoek samen met de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie.
Deze beelden werden op sociale media gedeeld:
Beelden van gewelddadige arrestatie zorgen voor ophef op social media
De acht mannen en de vrouw die zondagmiddag werden gearresteerd, zijn nog steeds verdachte in de zaak. 'Voor nu is de verdenking openlijk geweld', laat het OM weten. 'Maar we sluiten niet uit dat de verdenking nog zwaarder wordt na bestudering van het dossier, gelet op het excessieve geweld en bijvoorbeeld het gooien van zwaar vuurwerk.' De politieagent werkt voorlopig niet op straat. 'Dat betekent dat hij - zolang het onderzoek loopt - alleen binnen de muren van het bureau mag werken', zegt Van Musscher.
De betoging van zondag was bedoeld als protest tegen de coronamaatregelen. Defend en de 4-juli-beweging zouden zich samenvoegen. Wie er achter de twee groepen zit is onduidelijk. De 4-juli-beweging is alleen een Facebookpagina met als motto: geen organisatie, niemand weet iets en toch is iedereen aanwezig. De oproep voor de demonstratie van zondag is onder meer via deze Facebookpagina gedeeld.
Paul van Musscher: 'Het is er zó heftig aan toegegaan dat dienders die al twintig jaar in het centrum van Den Haag werken, vijftien jaar bij de mobiele eenheid en echt wel wat gewend zijn, aangaven: ik heb moeten knokken voor mijn leven, ik heb nog nooit zo veel geweld meegemaakt', zei hij bij Op1.
Twee dagen geleden vertelde Van Musscher ook al geschrokken te zijn van de video die rondgaat op sociale media. 'Dit is niet het gedrag wat wij van agenten verwachten, niet zoals wij als politie willen zijn. Het ziet er naar uit.'

'Onder geen omstandigheid'

Tweede Kamerlid Farid Azarkan van DENK benoemde de kwestie woensdagochtend ook tijdens een commissiedebat met justitieminister Ferd Grapperhaus. 'Deze agent liet zich volledig gaan. Met werkschoenen met een stalen neus schoppen tegen een burger die op de grond ligt, dat mag onder geen omstandigheid.' Buitenproportioneel, noemde hij het.
Azarkan zei ook het onbegrijpelijk te vinden dat de betreffende agent nog wel aan het werk is. 'Ik vind dat niet goed. Als het OM een strafrechtelijk onderzoek start, dan kun je niet blijven werken. Dat kun je gewoon niet maken.' Verder vindt hij dat de politie duidelijk moet communiceren als er disciplinaire maatregelen of sancties volgen tegen agenten.

'Laagste van het laagste'

'Het is het laagste van het laagste, het lafste van het lafste', constateert Forum voor Democratie-lid Gideon van Meijeren. 'Je zou mogen verwachten dat deze agressieve agent direct door zijn collega's tot de orde zou worden geroepen. Maar zijn collega's stonden erbij en keken ernaar.'
Ingrid Michon-Derkzen van de VVD wilde tijdens het debat met Grapperhaus niet ingaan op de beelden. 'We zien één filmpje op social media en dat is een heel naar filmpje', zegt ze. 'Daar wil ik geen conclusie aan verbinden. Ik vind dat we meer informatie nodig hebben om te beoordelen wat daar gebeurd is.'

Geen voorbarige conclusies

Ze zegt ervoor te willen waken dat er voorbarige conclusies op basis van kleine fragmenten worden getrokken. 'Ik vind eigenlijk dat wij ons hier moeten disciplineren om dat minder te doen. En dat heb ik dus vandaag willen doen door niet in te gaan op dit voorbeeld uit Den Haag.'
Minister Grapperhaus tijdens het debat over de politie
Minister Grapperhaus tijdens het debat over de politie © ANP
Dat was ook de houding van minister Ferd Grapperhaus. 'Ik ga niet in op concrete zaken. Maar ik vind dat we met elkaar moeten zeggen: als we dingen zien gebeuren - en we hebben daar ernstige vragen bij - dat we dat overlaten aan de onafhankelijke instanties.' Hij vindt het belangrijk dat in een rechtsstaat altijd goed onderzoek gedaan moet worden. 'Oordeel niet te snel.'
Verder zei hij: 'Als een burger op die manier ergens gefilmd wordt, dan zeggen we ook: dat moet naar de rechter en onderzocht worden door het OM. En dan moet alles aan de orde komen. Dat geldt voor iedereen en ik sta ervoor dat dat ook zeker geldt voor politiemensen die enorm in de wind staan.' Grapperhaus staat voor de politie. 'Mensen die zeer professioneel en met motivatie het werk doen. En ik sta er ook voor dat ze dat doen op een afgewogen wijze.'

LEES OOK: