Verdachte doden en in brand steken Renée was paar dagen voor moord op plaats delict

Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden
Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden © John van der Tol
DEN HAAG - Scheveninger Ferry T. is een paar dagen voor hij de 23-jarige Renée vermoordde op de plaats geweest waar hij haar lichaam achterliet. Dat zei de officier van justitie in deze zaak woensdag tijdens een voorbereidende zitting in de Haagse rechtbank. Dat T. daar is geweest zou blijken uit camerabeelden die er zijn van de omgeving .
Ferry T. wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 22 op 23 mei van dit jaar de jonge vrouw met messteken van het leven heeft beroofd. Ze was onderweg naar huis na een afscheidsfeest met haar rugbyteam van HRC toen ze verdween. Het lichaam van Renée werd gevonden aan de Doorniksestraat in de Nieuwe Scheveningse Bosjes. T. werd een dag later gearresteerd. Hij zit inmiddels in het Pieter Baan Centrum voor psychiatrisch onderzoek.
De politie heeft een compilatie van camerabeelden voorbereid voor de rechtbank, met bewakingsbeelden uit onder meer de Duinroosstraat en de Doorniksestraat. 'Het gaat om beelden van de plaats delict, ook van dagen voorafgaand aan het incident. Hij is er eerder geweest', zei de officier van justitie.

Geluidsopnames

Er zijn ook geluidsopnames. Wat daar op staat werd woensdag niet duidelijk. Wel zei de officier dat de geluidskwaliteit niet best is. Hij wil daarom dat de rechtbank en de verdediging er zelf naar luisteren, zodat ze onbevooroordeeld kunnen vaststellen wat er te horen is.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is nog niet klaar met alle onderzoeken. Er wordt bijvoorbeeld nog onderzocht of er vezels van de kleding van het slachtoffer zaten op het mes dat als moordwapen is gebruikt. Tijdens een eerdere zitting verklaarde de verdediging dat het dna van T. op het mes is gevonden. Wel werd woensdag duidelijk dat er op de kleding van Renée geen sporen zijn gevonden die er op duiden dat ze is misbruikt. De vraag of dergelijke sporen wel elders zijn gevonden bleef onbeantwoord.

Psychiatrisch onderzoek

De verdachte wordt sinds 14 oktober geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Hij kon daarom woensdag niet bij de zitting zijn. Naar verwachting is het rapport over zijn psychische gesteldheid eind januari klaar. De volgende pro forma zitting is op 18 januari. De rechtbank hoopt de zaak in mei volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen.