Sportverenigingen met handen in het haar om handhaving QR-code

© ANP
REGIO - Mondkap op, afstand houden en vaker je coronatoegangsbewijs laten zien, ook bij sportverenigingen. Dat zorgt voor onbegrip. Want hoe moeten sportclubs die regels handhaven? De Naaldwijkse voetbalvereniging Westlandia zit met de handen in het haar. 'Je kunt niet iedere vrijwilliger inzetten voor controle.'
Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex opstapt een coronabewijs kunnen laten zien. Voetbalbond KNVB en sportkoepel NOC*NSF riepen na de persconferentie de Tweede Kamer al op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs (CTB) voor iedereen mogelijk te maken. Controle op het CTB is voor deze tak onuitvoerbaar.
Westlandia-voorzitter Ton van Marrewijk is daar duidelijk over: 'Die QR-code is voor ons niet te handhaven. We hebben een groot sportcomplex dat van de middag tot de avond open is. Je kunt ook niet iedere vrijwilliger neerzetten op de controle ervan, want je krijgt mogelijk te maken met agressie. Daar moet je maar mee om kunnen gaan. Buiten dat hebben we die vrijwilligers ook gewoon niet', zegt Van Marrewijk.
Sportverenigingen met de handen in het haar na uitbreiding coronatoegangsbewijs
Sportverenigingen met de handen in het haar na uitbreiding coronatoegangsbewijs © Omroep West
Het worst-case-scenario is dat elftallen incompleet raken, zo schetst hij. 'Dat er geen wedstrijden gespeeld kunnen worden omdat een deel niet mee kan doen en er vervalsing plaatsvindt van het coronatoegangsbewijs.' Binnen handhaven op de coronapas vindt hij prima.
'Desnoods het weer invoeren van anderhalve meter en mondkapjes. Allemaal prima, dat is nog te overwegen. Maar die QR-code handhaven is onhaalbaar. Dat is voor amateurverenigingen niet te doen. Het is ook niet aan een voetbalclub om een oordeel te hebben over mensen die wel of niet zijn gevaccineerd', besluit de voorzitter.

Burgemeester Leiden wil sportverenigingen tegemoetkomen

Burgemeester Lenferink van Leiden zoekt intussen de dialoog voor een gezamenlijke oplossing. 'De afgelopen tijd ben ik op veel plekken geweest waar het coronabewijs werd gecheckt, zo ingewikkeld is het niet. Maar het vraagt wel organisatie en controle.' De vinger op de zere plek, sportverenigingen hebben al moeite met het vinden van vrijwilligers, weet ook Lenferink. Het geld dat eerder door het kabinet werd uitgetrokken voor extra handhaving, heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat die handhavers er ook daadwerkelijk kwamen. 'Je kunt niet dan meteen extra mensen inzetten, die moeten worden opgeleid', verklaart hij.
Aanbreken van dat potje om sportverenigingen te helpen met naleving van de aangescherpte coronaregels? Dat legt de Leidse burgemeester niet direct naast zich neer. 'Gemeenten kunnen daar zelf over beslissen', zegt Lenferink. 'Je zou iets voor de sportverenigingen kunnen doen om die controle te kunnen organiseren. Het is goed om daar met elkaar over te praten. Ik sta ervoor open dat sportverenigingen worden geholpen. Het is al moeilijk genoeg om vrijwilligers te vinden, dit kan ze dan misschien een stapje vooruit helpen.'

Sportbonden: coronamaatregelen brug te ver

Voetbalbond KNVB noemde de aangekondigde maatregelen meteen na de persconferentie al 'een brug te ver'. 'Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren van alle sporters en bezoekers op een accommodatie?', vraagt de bond zich af. '
'In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen. Het amateurvoetbal heeft met alle coronamaatregelen meebewogen maar dit is gewoon een brug te ver.'

QR-check onpraktisch en onuitvoerbaar

Ook andere sportbonden roeren zich. Tennisbond KNLTB zegt teleurgesteld te zijn in het kabinet. 'Sporten moet toegankelijk blijven voor iedereen. We zijn overtuigd dat sporten veilig kan en nodig is voor een gezonde en weerbare samenleving', stelt Dirk van der Zee, directeur-bestuurder amateurvoetbal, in een verklaring. De KNVB benadrukte al dat de afgelopen anderhalf jaar is aangetoond dat sporten geen extra risico tot besmetting met zich meebrengt.
De KNLTB hoopt, net als sportkoepel NOC*NSF en andere sportbonden, dat het debat woensdagmiddag in de Tweede Kamer tot een aanpassing leidt. De schaatsbond KNSB sluit zich aan bij het protest: 'Deze maatregel is niet alleen praktisch onuitvoerbaar, ze werpt een drempel op voor sportbeoefening. Dat vinden wij onverstandig en onbegrijpelijk', zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder op de website van de KNSB.
Een coronatoegangsbewijs voor 18-plussers bij amateursporten

Ouders 'langs de lijn' verdeeld over coronamaatregelen

Bij ouders langs de lijn van een voetbaltraining lopen de meningen uiteen. ‘Ik vind dit onzin, sporten is juist gezond’, zegt een van de ouders. Een ander vult aan: ‘Ik ben op een heleboel plekken juist voor het invoeren van de coronapas, maar zo in de buitenlucht slaat nergens op.’ Een andere ouder noemt het ‘een prima idee’ omdat het aantal besmettingen toch weer zo snel toeneemt.
Het laatste nieuws over de coronamaatregelen volg je in ons corona-overzicht.