Pensionado telt tassen vol crimineel geld en moet de cel in

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 72-jarige pensionado uit Delft is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man kreeg de straf omdat hij tassen vol geld telde van criminelen op de zolder van zijn huis. In totaal ging er zes miljoen euro door zijn vingers.
Op 7 maart viel de politie de woning van de man binnen en werd er zes ton op zolder gevonden. De man bleek al een paar maanden bankbiljetten te tellen voor criminelen. 'Ik wilde wat bijverdienen', zei hij twee weken geleden bij de rechtbank. Dan zou zijn 70-jarige partner, die veel oppaswerk deed, het rustiger aan kunnen doen.
De man haalde de afgeleverde bigshoppers met honderdduizenden euro’s uit een tuinschuurtje, sjouwde het kapitaal naar een kamertje op zolder en stopte het daar in een geldteller. Als hij het geld had gebundeld, zette hij het weer in het schuurtje. De criminelen haalden de big shoppers daar weer op.

2,5 jaar cel voor 'faciliterende rol'

'Ik had wel in de gaten dat het geen lekkere jongens waren', zei de 72-jarige Delftenaar bij de rechter. 'Ik wist dat het niet koosjer was.' De man wilde niet zeggen met wie hij had afgesproken het geld te tellen. Hij zou er 1200 euro aan verdiend hebben. 
Het Openbaar Ministerie eiste vijf jaar cel tegen hem. De rechtbank maakt daar nu 2,5 jaar cel van, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man heeft volgens de rechters een faciliterende rol gespeeld voor criminelen. 'De verdachte heeft eraan meegewerkt dat de opbrengsten van criminaliteit buiten het zicht van justitie bleven.'

Ongemerkt kamer op zolder

De gepensioneerde Delftenaar verklaarde bij de rechtbank dat hij alles buiten medeweten van zijn vrouw had gedaan. Het kamertje op zolder had hij gebouwd terwijl ze niet thuis was.
Op zolder kwam de vrouw helemaal nooit en in het schuurtje amper. 'Alleen maar om er af en toe lege flessen weg te zetten', zei ze twee weken geleden bij de rechtbank. De bigshoppers met de bankbiljetten heeft ze er nooit gezien. De rechtbank heeft haar vrijgesproken van betrokkenheid.