Hindoestanen vieren Divali: 'Eerste lichtjesfeest zonder mijn overleden moeder '

Een jongen zingt tijdens de divaliviering in Den Haag
Een jongen zingt tijdens de divaliviering in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Honderden Hindoestanen hebben woensdagavond Divali ingeleid in Den Haag. Met een fakkeltocht rond de Hofvijver en een concert in de Nieuwe Kerk 'verwelkomden ze het licht'.
Voorafgaand aan de fakkeltocht werd in de centrale hal van theater Amare een grote dia - een traditionele lamp - aangestoken. Het theater is nog niet officieel geopend, toch bood het woensdag een podium voor Divali.
Divali staat ook wel bekend als lichtjesfeest. Het is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en wordt gevierd om het licht in het leven te verwelkomen.
'Omdat het een van de belangrijkste evenementen van de stad is. We hebben in Den Haag een van de grootste Hindoestaanse gemeenschappen ter wereld voor wie het het belangrijkste feest van het jaar is', verklaart programmeur Joost Heijthuijsen van Amare.
Hindoestanen vieren Divali in Den Haag
'We hebben in Den Haag een van de grootste Hindoestaanse gemeenschappen ter wereld voor wie het het belangrijkste feest van het jaar is. Vooral in deze tijden heeft het een extra bijzondere en diepe betekenis. Want we zijn weer toe aan licht in deze donkere dagen, letterlijk en figuurlijk.'
Rajesh Ramnewash
Rajesh Ramnewash © Omroep West

Moeder verloren

Met lichtjes liepen de feestvierders daarna een rondje langs de Hofvijver. Voor mede-organisator Rajesh Ramnewash is het een bijzondere Divali. Hij verloor afgelopen jaar zijn moeder aan corona. 'Het is voor het eerst in 51 jaar dat ik zonder mijn moeder Divali vier. Dus aan de ene kant is het heel moeilijk voor mij, aan de andere kant zal ik er alles aan doen om alles wat ze mij heeft geleerd in ere te houden', zegt hij licht ontroerd. Wat dat is? 'Dat je altijd, ook als het tegenzit, probeert goed te doen. Dat betekent dat je niet altijd iets hoeft te doen om er iets voor terug te krijgen. Je doet iets om het doen.'
De avond werd afgesloten met een concert in de Nieuwe Kerk. Vorig jaar ging Divali vanwege corona niet door.