Elf jaar cel voor drillrapmoord op Scheveningse Pier

De politie doet onderzoek bij de Pier
De politie doet onderzoek bij de Pier © Sennah Kalkman
DEN HAAG - Amsterdammer Darrel L. (21) moet elf jaar de cel in voor het neersteken van Cennethson 'ChuChu' Janga uit Rotterdam, op de Pier van Scheveningen. Zijn medeverdachte Roan W. (21) uit Zaandam kreeg ook elf jaar voor de doodslag op de Rotterdammer. Hij moet bovendien na zijn vrijlating worden behandeld. Het OM had dertien jaar cel wegens doodslag geëist tegen beide mannen.
ChuChu, zelf geen drillrapper, werd in augustus vorig jaar neergestoken bij een confrontatie tussen twee groepen jongeren. Hij overleed kort daarna. Die confrontatie was het gevolg van een ruzie in de drillrapscene tussen de Amsterdamse groep 73 De Pijp en de Rotterdamse groep 24 van voorman Blacka. De betrokkenen zelf hebben altijd volgehouden dat ze niet uit waren op ruzie, maar dat ze alleen gingen chillen. Blacka bood later zijn excuses aan voor het geweld.
De rechtbank in Den Haag gelooft niets van het verhaal over 'chillen met de meisjes', en wijst onder meer op de oproepen tot een gevecht die beide groepen op sociale media plaatsten in de dagen voorafgaand aan de confrontatie. Ook het feit dat verdachten L. en W. een mes bij zich staken toen ze uit Amsterdam vertrokken wordt hen aangerekend. Dat de steekpartij plaatsvond tussen een grote menigte dagjesmensen, die het allemaal zagen gebeuren, wordt de jonge mannen ook aangerekend. Daarom krijgen ze een jaar langer cel dan andere daders in recente, vergelijkbare, zaken.

Geen dna

Volgens de rechtbank wordt uit de camerabeelden van die dag duidelijk dat verdachte L. een steekbeweging maakt naar het slachtoffer. Hij heeft volgens het oordeel daarbij het hart van Janga geraakt. Verdachte W. heeft een niet-dodelijke steekwond toegebracht in de buik van ChuChu. Dat zijn dna niet is gevonden op één van de gebruikte messen komt omdat hij handschoenen droeg, maar dat wil niet zeggen dat hij niet heeft gestoken, zo oordeelt de rechtbank. 'Er is met verbazingwekkend gemak gebruik gemaakt van messen. Dat is zeer zorgelijk.'
Dat beide verdachten geen berouw hebben getoond weegt de rechtbank ook mee: 'Dat verdachte W. ook na de steekpartij nog heeft gerapt over geweld vindt de rechtbank zeer zorgelijk. Vooral ook omdat W. vond dat de verdachte zijn lot verdiende. Hij schreef na zijn aanhouding op zijn celmuur 'ChuChu rest in piss'.' De rechtbank denkt ook dat de kans op herhaling groot is. Mede daarom moet W. na zijn detentie een behandeling ondergaan. Hoe die er uit gaat zien wordt tegen die tijd bepaald.

Nog een verdachte voortvluchtig

Eerder werd een Rotterdamse betrokkene bij de vechtpartij, Kevin A., al veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij is degene geweest die het gevecht op de Pier is begonnen. Eén van de andere verdachten, Tyrese B., de voorman van de Amsterdamse groep, is nog altijd voortvluchtig.