Haagse partijen: bunker op strand moet toeristische plek worden

Kazemat op Scheveningen wordt weggetakeld
Kazemat op Scheveningen wordt weggetakeld © Marina Smit
DEN HAAG - Een bunker met een rijke geschiedenis moet een betere plek krijgen op Scheveningen. Daardoor zou die een toeristische attractie kunnen worden in plaats van dat hij grotendeels onder het zand verdwijnt. Daarvoor pleiten VVD en Partij voor de Dieren (PvdD) in de Haagse gemeenteraad .
De gemeente Den Haag wil nu de bunker uit de noordboulevard verplaatsen naar de duinen bij het Zwarte Pad. De Partij voor de Dieren en de VVD vinden dat zonde. De partijen stellen dat de kazemat op die plek niet zichtbaar is en ook niet toegankelijk kan worden gemaakt. Ze roepen het stadsbestuur donderdag tijdens de raadsvergadering dan ook op om hem weer een plek te geven in de boulevard.
De uit 1939 daterende Nederlandse bunker stond tot de werkzaamheden in de noordboulevard verankerd. Tijdens de werkzaamheden in 2017 werd hij ontdekt, ruim een jaar later werd hij losgezaagd en weggehaald. Toen wilde het stadsbestuur het bunkertje nog verplaatsen en hem veilig toegankelijk maken.

Rijke geschiedenis

Deze plannen zijn echter recent veranderd. De bedoeling is nu om hem weer in het duin in te graven. De raadsleden Robert Barker (PvdD) en Jan Pronk (VVD) willen dat voorkomen. 'Deze bunker kent een rijke geschiedenis en zou niet zomaar in het duin moeten worden geplempt. De bunker kan juist een toegankelijke attractie op de boulevard worden', zegt Barker.
De VVD en PvdD roepen het stadsbestuur dan ook op de plannen aan te passen. Ze zien een kans om de bunker op een andere plek in de boulevard terug te laten komen, nu de boulevard ook wordt uitgebreid. Pronk: 'De bunker verdient een historisch correcte plek op de boulevard. Een toegankelijke bunker met goede informatie over welke rol die had in de oorlog is van groot belang voor ons historisch besef van onder andere de heldendaden van verzet van onze Engelandvaarders.'

Grote rol in de oorlog

De bunker speelde een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Zo vond rond deze plek de operatie 'Contact Holland' plaats, waarmee vanuit Engeland operaties in het bezette Nederland plaatsvonden. Zo werden verzetsmensen naar Engeland overgebracht, onder andere door Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema.
Het dieptepunt van deze acties was de fataal verlopen poging tot overtocht van dr. Herman Wiardi Beckman en Frans Goedhart in de nacht van 17 op 18 januari 1942. Beide verzetsmensen hielden zich met hun begeleider schuil in de bunker. Maar ze werden door de Duitsers gevonden en gearresteerd.