Instellingen

Zoektocht: wie herkent Joods gezin op deze beelden uit Tweede Wereldoorlog?

Wie herkent deze kinderen?
Wie herkent deze kinderen? © Maurits van Kleef
DEN HAAG - Een niet alledaagse oproep van het Haags Gemeentearchief: wie weet wat de identiteit is van een Joods gezin dat op recent aangeleverd historische filmbeelden staat? Het gaat om een familie die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog een stoffenwinkel in Den Haag had.
'Het gaat om een gezin uit Den Haag', is wat de familie van Maurits van Kleef weet. Maurits, geboren in 1905, had een vleeshouwerij op het Hobbemaplein in Den Haag en een slagerij aan de Hoefkade. Zijn gezin was Joods. In 1942 werd hij opgepakt door de Duitsers en in een poging om te ontsnappen werd hij doodgeschoten. Maurits is 36 jaar geworden.
Uren aan filmmateriaal lag decennialang op zolder bij familieleden van Van Kleef. Onlangs besloten zij, bijna tachtig jaar na dato, om het videobeeld te schenken aan het Haags Gemeentearchief. 'Dankzij de familie weten we wie de meeste mensen in de filmpjes zijn. Er is echter één filmpje waarvan niet bekend is welk gezin dit is', zegt Helga Meijer, filmconservator bij het Haags Gemeentearchief. Ze roept daarom de hulp in van de bevolking.
Op de film staan twee kleine kinderen en een moeder. Verder zien we dat ze op pad gaan met de kinderwagen in Den Haag naar een stoffenwinkel op de hoek van de Wagenstraat en de Gedempte Gracht. Op de luifel staat 'Den Haag, S.J. De Groot, Delft'. Vermoedelijk horen de vrouw en de kinderen bij een werknemer of eigenaar van deze winkel. We zien later ook beelden van een man en een vrouw aan het werk in de stoffenwinkel. Wie zijn de kinderen op dit fragment uit de film en wie zijn de mensen die aan het werk zijn in de winkel? Mocht u iets weten over deze film of deze familie? Met Helga Meijer kan contact opgenomen worden via helga.meijer@denhaag.nl.

Vrolijke momenten

'Maurits van Kleef filmde vanaf 1938 veel van de Joodse gemeenschap in Den Haag. Voornamelijk vrolijke momenten in zijn leven; zijn kinderen, het strand, voetbalwedstrijden, familiefeesten, de slagerij en ook filmde hij een trouwerij', ziet Meijer op de beelden. 'Bijzonder is dat hij ook tijdens de oorlog gewoon bleef filmen, zelfs nog tot vlak voor zijn arrestatie.'
'We hopen nabestaanden van de mensen op deze filmspoel te kunnen vinden zodat de film weer in de familie komt', zegt Meijer. 'Maar daarnaast zijn we ook benieuwd hoe deze spoel in de collectie van Maurits van Kleef terecht is gekomen. En weet iemand iets meer over stoffenwinkel S.J. De Groot? We vragen ons af of er enig verband is tussen de families.'
Op deze zwart-wit videobeelden staat het desbetreffende gezin: