Vreugdevuren mogen ook in Haagse stadsdelen Escamp en Laak

Vreugdevuur op het strand van Scheveningen
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Ook de vreugdevuren in de Haagse stadsdelen Escamp en Laak gaan de komende jaarwisseling door. De organisatoren van de vreugdevuren hebben een evenementenvergunning gekregen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Den Haag aan mediapartner Den Haag FM .
'Na maanden lang werk is het dan eindelijk een feit: ook wij hebben de vergunning in ontvangst mogen nemen', zo valt op het Instagramaccount van Stichting vreugdevuur Escamp te lezen. De vuurstapels in Laak en Escamp mogen maximaal 5 meter breed, 5 meter lang en 3 meter hoog zijn, aldus Den Haag FM.
Eerder kregen de organisatoren van de vreugdevuren van Duindorp en Scheveningen al een vergunning voor het organiseren van een vuurstapel tijdens de jaarwisseling. Op het strand mogen de stapels een maatje groter zijn: maximaal 10 meter breed, 10 meter lang en 10 meter hoog.
Vreugdevuur in Laak 2018
Vreugdevuur in Laak 2018 © Vreugdevuur Laakkwartier

Vonkenregen

Het is de eerste keer in drie jaar dat de bouwers de dagen voor de jaarwisseling weer aan de slag mogen. Tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019 ging het mis: er ontstond een vonkenregen boven Scheveningen, met veel schade als gevolg.
Er volgde een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over wat er allemaal mis was gegaan. De OvV adviseerde vervolgens om voortaan een vergunningsplicht in te voeren voor de vreugdevuren. Door de strengere eisen lukte het in de jaarwisseling van 2019 op 2020 niet om de vuren te organiseren en ook het afgelopen jaar (2020 op 2021) kon het niet doorgaan, toen door de coronamaatregelen.