Bijvriendelijkste gemeente: Zuidplas beschermt bijen het beste

© Naturalis
ZUIDPLAS - Het is voor bijen goed toeven in de gemeente Zuidplas. Nederland Zoemt heeft de gemeente namelijk uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De organisatie, die wilde bijen probeert te beschermen, roemt Zuidplas om het helpen van de bijen .
Een van de dingen die Zuidplas goed doet volgens Nederland Zoemt is het gefaseerd maaien. Zo is er langer voedsel voor de insecten en krijgen ze de tijd om naar een andere plek te gaan. De gemeente werkt ook samen met onder meer boeren, bedrijven en inwoners om in voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen te voorzien.
Wethouder Jan Willem Schuurman zegt blij te zijn met de onderscheiding. 'Wat ik vooral heel belangrijk vind, is dat dit beleid door iedereen, zowel inwoners, ambtelijk, bestuurlijk en de raad wordt gedragen.'

Bedreigde bijen

Volgens Nederland Zoemt wordt de helft van de 358 soorten wilde bijen in Nederland bedreigd. Onder andere door de landbouw en het gebruik bestrijdingsmiddelen komen de bijen in nood. Bijen zijn belangrijk voor de natuur en de mens, veel gewassen hebben bestuiving door de bijen nodig.